Затлъстелите татковци правят затлъстели деца

  • 05 декември 2015 15:00

  • 2050
  • 1
Затлъстелите татковци правят затлъстели деца
© Getty Images

Възможно е децата на мъже с наднормено тегло да са изложени на по-голям риск от затлъстяване заради генетични промени в семенната течност на бащите им. Това сочи изследване на учени от университета в Копенхаген, съобщава „Гардиън”.

Проучването открило, че вид генетични маркери в спермата на мъже с наднормено тегло имат потенциала да въздействат върху развитието на мозъка и контрола на апетита. Промените липсват при слаби мъже.

Резултатите са първоначални, но ако рискът бъде потвърден в мащабни проучвания, това ще означава, че е препоръчително мъжете да влязат в норма преди създаването на семейство, тъй като това би могло да има значение за здравето на децата им.

Рискът от затлъстяване е тясно свързан с унаследените гени и средата на живот. Комбинацията от тези фактори води до нарастване на индекса на телесната маса (BMI) на децата в пряка зависимост от теглото на родителите, сочат данни от изследвания. Предишни проучвания върху близнаци показват, че до 70 процента от разликите в натрупването на мастна тъкан при хората се определят от тяхната ДНК.

Учените изследват т.нар. епигенетична информация, съдържаща се в спермата на 10 затлъстели и 13 слаби мъже. Тази информация не е кодирана в ДНК, а в други химикали, които взаимодействат с ДНК - метиловите молекули, например, могат да се прикачат към определени гени и да ги потиснат.

След сравнение на епигенетични маркери в семенната течност на двете групи мъже изследователите са заключили, че съществува епигеном, който характеризира затлъстяването при хората. Някои от наблюдаваните промени влияят на гени, участващи в поведението и храненето „и биха могли да изиграят роля в предразполагането на следващото поколение към затлъстяване”, изтъкват учените в публикацията си в журнала Cell Metabolism.

Предвид малкия мащаб на изследването откритията не са окончателни. Учените не са сигурни и дали откритите епигенетични маркери могат да бъдат унаследени. По-голямата част от епигенетичната информация в семенната течност се изтрива по време на оплождането. Екипът възнамерява да продължи проучванията си.

Последвайте канала на

Novini.bg
2050 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
aa

2016.01.19 | 01:44

1
Аф те и без това българските уличници(жени) обръщат внимание само на богати и мускулести типове. Няма им се наложи на затлъстелите мъже да имат деца!!!

Добави коментар

Водещи новини