Защо само богове и жени могат да носят диаманта Кохинор

  • 23 ноември 2015 12:36

  • 2961
  • 0
Защо само богове и жени могат да носят диаманта Кохинор
©

Легендата гласи, че мъж не трябва да притежава или да носи диаманта Кохинор. Иначе най-прочутият скъпоценен камък в света ще погуби не само него, но ще залее в кръв, хаос и нещастия цялото му царство. Смята се, че той е достоен само за богове и жени, които превръща в господарки на вселената.

Проклятието около камъка гласи, че той е единственият в света, който никога не е продаван за пари, макар да е минавал през ръцете на десетки могъщи владетели. Цената му се измерва само с човешки живот, пише "24 часа".

Кохинор за първи път украсява короната на британската кралица Виктория през 1853 г., след като Пенджаб е завладян от британските войски, а Индия става британска колония. Преди това бил собственост на последния владетел на сикхите Дулеп Сингх. От средата на XIX в. камъкът става една от най-ценните придобивки на съкровищницата в Лондон.

Историята на най-големия диамант преди дни отново влезе в полезрението на медиите, след като стана ясно, че диамантът може да скара Индия и Великобритания, и то точно в навечерието на визитата на премиера Нарендра Моди в Лондон. Група бизнесмени и знаменитости от Боливуд заявиха, че в миналото камъкът е бил откраднат и че ще съдят кралица Елизабет II за 150 млн. долара, ако той не бъде върнат на Индия.

През 2009 г. британският парламент прие закон, който задължава британското правителство да върне откраднати произведения на изкуството по времето на холокоста. Ако искът не успее в Лондон, инициаторите смятат да поставят въпроса пред Международния съд в Хага, който има правомощията да решава междудържавни спорове.

Откакто съществува, Кохинор разпалва огромни апетити и желания да бъде притежаван. Според индийско предание той се е появил преди поне 4 хилядолетия. На брега на река Ямун било намерено бебе, в чиято шапчица бил скрит камъкът. В онези далечни времена диамантът бил необработен, жълтеникав на цвят, не блестял, но тежал невероятните 800 карата. Станало ясно, че намереното дете е син на бога на Слънцето.

Диамантът е бил поставен на статуята на Шива като трето око.

В завещанието си кралица Виктория повелява камъкът да бъде носен само от кралици, а когато на трона е крал, да се носи от съпругата му. Това обяснява защо Кохинор блести върху короната на кралицата майка при коронацията на съпруга ѝ Джордж VI през 1937 г. Той е част от короната и на Елизабет II при възкачването ѝ на престола през 1953 г. Днес се съхранява в Лондонската кула и се вади оттам само за тържествени случаи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2961 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини