Червеи спасяват Земята от тонове боклук

  • 17 ноември 2015 09:55

  • 1973
  • 0
Червеи спасяват Земята от тонове боклук
©

Червеи, които се хранят с пластмаса, могат да помогнат на Земята да се отърве от хиляди тонове боклук, който замърсява почвата и водите. Екип от учени от САЩ и Китай откриха ларви на вид червей, които могат да храносмилат дори бионеразградими пластмаси като стиропор, пише "Новинар".

Микроорганизми в храносмилателната система на ларвите разграждат пластмасата на въглероден диоксид, като ги превръща в хранителни вещества за червея. „Откритията ни отварят нова врата в решаването на глобалния проблем със замърсяването с пластмаси“, подчертават учените.

Откривателите хранели 100 червея с между 34 и 39 милиграма стиропор, който досега се смяташе за неразградим. Половината от „храната“ била успешно преработвана в хранителни вещества и усвоявана по подобие на всеки друг хранителен източник. В рамките на 24 часа пък остатъците от стиропора били изхвърляни, но вече като биоразградими фрагменти. В същото време червеите, които били подложени на стиропорена диета, останали също толкова здрави, колкото и тези, хранени с нормална храна.

По-нататъшните изследвания показали, че червеите и остатъците от тяхната „пластмасова“ вечеря са безопасни и за селскостопанските култури.

Китайски учени изчисляват, че всяка година 400 милиона тона пластмасови отпадъци остават нерециклирани, което сериозно замърсява околната среда. В същото време всяка година се използват 271 милиона тона пластмасови продукти, като 20 милиона тона от тях са под формата на стиропор.

Последвайте канала на

Novini.bg
1973 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини