Вече има боклук дори в Марианската падина

При проведено за първи път изследване на нивата на органични замърсители на най-дълбоките места на морското дъно (включително Марианската падина) учените установили натрупване на токсични химикали в голямо количество в местните живи организми.

За това алармира доклад, представен на конференция в Шанхай през юни, пише "МегаВселена", позовавайки се на Nature News.

Алън Джеймисън и неговите колеги измерили концентрацията на органични замърсители в организмите на амфиподи, които живеят на дълбочина 7-10 хиляди метра както в Марианската падина, така и в Кермадек (край бреговете на Нова Зеландия). По-рано учените са правили подобни изследвания на дълбочина до 2 хиляди метра.

По време на две океанографски експедиции през 2014 са били събрани ракообразни с помощта на автоматизирани подводни средства. В организмите на обитателите на двете падини са били намерени полихлорирани бифенили (PCB, от тези вещества се изработва пластмаса) и полибромирани дифенил етери (PBDE, забавящи горенето). И двете вещества принадлежат към устойчивите органични замърсители – бавноразлагащи се канцерогени, които са забранени в повечето страни от 1970 г. насам.

Концентрацията на PCB в Марианската падина се оказала дори по-висока, отколкото в делтите на двете най-замърсени реки в Китай. В падината Кермадек пък съдържанието на PBDE е опасно високо у амфиподите.

„Поуката от тази история е, че ако боклукът се изхвърля в морето, рано или късно той потъва. Когато замърсителите навлязат дълбоко в падините, започват да се натрупват, защото няма къде другаде да отидат. По тази причина натрупването е по-голямо на най-дълбоките места в океаните, отколкото в делтите на реките, където вредните вещества постоянно се отмиват“, обяснява Джеймисън.

Учените смятат, че високите нива на PCB в Марианската падина могат да се обяснят с близостта й до китайските индустриални райони, които произвеждат пластмаса, както и до американската военна база на остров Гуам.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Океания

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет