Кристо ще опакова река Арканзас

  • 08 ноември 2011 16:24

  • 2024
  • 0
Кристо ще опакова река Арканзас
©

Проектът, озаглавен "Над реката" (Over The River) е една от най-старите амбиции на двойката Кристо Явашев  и неговата покойна съпруга Жан-Клод.

Идеята им да покрият със сребрист плат една от най-големите и диви реки на Северна Америка - река Арканзас, за срок от две седмици, най-накрая получи одобрението на федералните власти в САЩ, предаде британското издание "Телеграф".

В понеделник, 7 ноември, 26 години след раждането на идеята, Агенцията по управление на земите в Денвър е дало своето финално одобрение за оригиналната визия на твореца. Така за две седмици 5,9 мили (9495 м.) от тъкан плат, съдържащ милиони частици блестящ алуминий на прах, ще бъде издигнат на осем отделни отсечки в участък от 42 мили (68 км.) по протежение на река Арканзас в южната част на Колорадо. 

От агенцията обявиха, че тяхната алтернатива за проекта се придържа много близо до официалното предложение на твореца от български произход Кристо и съпругата му Жан-Клод. Смята се, че това ще е първата творба, която получава одобрението на агенцията чрез изготвянето на документ - молба от стотици страници, описващ нейното цялостно екологично въздействие, допълва "Асошиейтед прес".

През септември по време на визита в британския Tate Кристо сподели, че молбата, подадена до бюрото, е била изготвена от група от експерти по горски пожари, движение и сигурност. Тя е била дълга 1686 страници и съставянето й е струвало 2,5 млн. долара, припомня британският "Телеграф".

Екипът на Кристо все още се нуждае от други две одобрения - едно от Транспортната служба на Колорадо и едно от щатската полиция, за да започне проекта, оценяван на стойност 50 млн. долара.

Кристо нарече новината "най-значителният момент в завършването на "Над реката" досега" и обяви, че строенето на конструкцията ще започне през 2012 г. и ако всичко върви по план, творбата ще бъде готова да бъде открита през лятото на 2014 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
2024 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини