"Розета" откри кислород на кометата Чурюмов-Герасименко

  • 30 октомври 2015 15:58

  • 2193
  • 0
"Розета" откри кислород на кометата Чурюмов-Герасименко
© Getty Images

Астрономите на Европейската космическа агенция (ЕКА) обявиха, че са открили големи количества чист кислород, които излизат от кометата 67P/Churyumov-Gerasimenko, върху която се намира роботът от мисия "Розета".

Откритието може да промени теориите за формирането на Слънчевата система, съобщава онлайн изданието Engadget. Самото откритие не е на робота "Филе", а на неговия кораб - "Розета", пише dnevnik.bg.

Кислородът е много често срещан елемент в Космоса, но почти винаги е в комбинация с други елементи. Анализите на "Розета" обаче са потвърдили, че кислородът в газовия облак около кометата е стабилен. Според астрономите това показва, че кислородът е бил "пленен" от гравитацията на кометата, която пък се е формирала преди около 4.6 млрд. години.

Досега учените смятаха, че Слънчевата система е била много по-гореща, но се е охладила. Това обаче сега изглежда по-малко вероятно, защото ако беше истина, то чистият кислород нямаше да се запази в този си вид във и около кометата.

Пред агенция Associated Press астрономите коментират и друга потенциална важна промяна. Досега учените използват наличието на кислород и метан като признаци за потенциални форми на живот. Наличието на кислород толкова много време преди формирането на живота обаче подсказва, че може да са необходими и други индикатори, които да подсказват наличие на живот на други планети.

Последвайте канала на

Novini.bg
2193 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини