Учени работят по хапче, което да замени фитнеса

  • 12 октомври 2015 14:52

  • 1637
  • 1
Учени работят по хапче, което да замени фитнеса
© Getty Images

Искате да имате перфектно тяло без физически упражнения? Просто пийте редовно хапчета. Това може да звучи като поредната реклама, обещаваща бързо отслабване без усилия със съмнителни резултати, но този път може и да има нещо вярно в нея.

Учени от университетите на Сидни и Копенхаген разработват хапче, което може да постига точно това, съобщава онлайн изданието Quartz. Те са провели мащабно проучване, за да разберат точните ефекти, които физическите упражнения имат върху тялото, пише dnevnik.bg.

"Създадохме архитектурен план за тренировки, който полага основите на бъдещи лечения. Крайната цел е да пресъздадем ефектите на тренировките. Дълго време се смяташе, че има много различни ефекти от упражненията, но ние сме първите, които създаваме тази карта, и вече знаем тяхната сложност", коментира Нолан Хофман, ръководител на проучването.

Откритията на учените показват, че упражненията водят до хиляди молекулярни промени в мускулите. За целта са били взимани мускулни проби от доброволци преди и веднага след упражнения. Оказва се, че промените са толкова сложни, че в момента не съществува едно хапче, което да може ги провокира.

Затова първата стъпка за учените ще бъде да използват събраната информация, за да създадат наръчник за тренировки, който да се използва от хора с болести. След това предстои и работа по създаване на самото хапче, което да мотивира тези молекулярни промени. Според Хофман ще отнеме минимум десетилетие, преди то да е готово.

Хофман подчертава, че целта на проекта не е да помага на мързеливите да не тренират. Хапчето ще е от полза на хора, които поради една или друга причина нямат физическата възможност или сила да се натоварват.

Последвайте канала на

Novini.bg
1637 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Милен Петков

2015.10.12 | 23:28

1
Пълни глупости. Само здрави тренировки и качествена храна,това е истината.....!!!

Добави коментар

Водещи новини