Опасно ли е да пием горещо кафе в пластмасова чаша?

  • 16 септември 2015 14:47

  • 4688
  • 1
Опасно ли е да пием горещо кафе в пластмасова чаша?
©

За предпочитане е да пиете кафе в стъклени или порцеланови чаши, но не бих класифицирал пиенето на кафе или чай в пластмасова чаша като опасно. Това заяви за bTV д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог от Центъра по биология на храните.

Ако в една пластмасова бутилка за вода си сипете 2-3 пъти вода за няколко дни, това не е опасно. Но ако решите дълготрайно да съхранявате вода, алкохол или пък олио, това не е препоръчително, каза още д-р Иванов.

Ако оставите в пластмасова бутилка вода на слънце и висока температура за два месеца, със сигурност ще погълнете „добра порция” химикал, макар че той не е токсичен, обясни той.

Пластмасовите кутии за храна не са опасни, обикновено са изчислени за по-дълготрайна употреба, но въпреки всичко трябва да се има предвид, че няма вечна пластмаса. Хубаво е на 1-2 години да подменяте пластмасовите посуди, допълни експертът. Едно от местата в София, на което винаги може да се види как бутилки за еднократна употреба се използват за пореден път, е минералният извор срещу Халите.

Повечето посетители тук обикновено са пенсионери. Сергей например използва всяка пластмасова бутилка поне два месеца. И досега никога не е чувал, че този вид шишета от минерална вода са за еднократна употреба. Останалите пенсионери, дошли да пълнят вода от минералния извор, също са с бутилки за еднократна употреба.

Някои споделят, че ползват бутилките си дори в продължение на половин година. Други път се ограничават до ползване по 2-3 пъти, след което изхвърлят бутилките.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4688 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.09.17 | 10:27

1
А тубите, като ги нямаше пластмасовите бутилки, пълнехме вода в пластмасови туби години наред!

Добави коментар

Водещи новини