Совите използват стелт технология, за да улавят плячката си

  • 21 август 2015 16:21

  • 1863
  • 0
Совите използват стелт технология, за да улавят плячката си
© Getty Images

Совите са екипирани със стелт технология, която им помага незабележимо да се доближават до плячката си, показва изследване, цитирано от The Guardian. Нощните ловци имат пера, които поглъщат аеродинамичния шум и премахват вибрациите, предизвиквани от размахването на крилете, пише "Фокус".

По време на полет перата на совите извличат механична енергия и я преобразуват в топлина. В резултат птиците се доближават до плячката си в пълна тишина. Учени са използвали лазери и високоскоростни камери, за да анализират и сравнят перата на дългоуха сова, орел и гълъб по време на полет. Макар и с различни размери, трите птици размахват крилете си по сходен начин.

Ръководител на проучването е проф. Джинкуи Чу от Далиенския технологичен университет в Китай. Той посочва: “Много сови имат уникалната и удивителна способност да летят толкова тихо, че да не могат да бъдат чути от плячката си, благодарение на структурата на перата си. Това отдавна привлича интереса на инженерите в опит да приложат механизма на совите за намаляване на силата на звука в полза на обществото.”

По думите на учения може да се каже, че совите са царете на акустичното заглушаване. Птиците успяват не само да намалят аеродинамичния шум при пикиране, но и механичния звук, генериран от вибрацията по време на полет.

“Това е забележително, като се имат предвид внезапните скокове, огъвания и извивания, на които са подложени крилете при размахване и звукът, който се произвежда от други птици”, изтъква Чу.

Изследователят се надява, че проучването ще предостави нови познания за механизма на тихия полет на совите и ще помогне на инженерите да разработят идеи за специални материали или структури. Едно от възможните приложения е за намаляване на шума на вятърните турбини. Проучването е публикувано в журнала Bioinspired, Biomimetic and Nanobiomaterials.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини