Ze Frank: Градът на бъдещето е съставен от надежди и мечти

  • 31 октомври 2011 11:43

  • 1327
  • 0
Ze Frank:  Градът на бъдещето е съставен от надежди и мечти
©

Ze Frank е световно известен човек на изкуството и новатор. Голяма част от работата му включва създаване и организиране на проекти с участието на различни персонажи – снимки, истории, стихове, които той превръща в дигитални произведения на изкуството.

Но най-отличителната черта на неговото творчество е, че разчита на публиката да му помогне да осъществи своите новаторски идеи.
Johnnie Walker дава възможност гласът и мнението на всеки българин да вдъхнови новия проект на Ze Frank. Това може да се случи, ако „крачещите” хора в България изберат арт проекта от трите предложения в кампанията Keep Walking. До 3-ти ноември Johnnie Walker провокира всеки да изрази подкрепата си за три иновативни идеи – технологична, бизнес и арт, всяка от които по различен начин показва как с действията си можем да допринесем за по-доброто бъдеще. Затова той предизвиква хората да крачат и да даряват крачките си за новаторската идея, която искат да бъде реализирана в България през пролетта на 2012 г. Начините за „крачене” са два – чрез специално разработените безплатни приложения за iPhone и  Фейсбук, които могат да бъдат намерени на keepwalkingproject.com.

Какво ви вдъхнови за проекта на Johnnie Walker?

Винаги ми е било интересно да насърчавам позитивната промяна, чрез ясно дефиниране и споделяне на нашите лични надежди за бъдещето. Градовете, в които живеем, са направени от бетон, тухли и дърво, основните материали, които съставят света около нас. По същия начин бъдещето на всеки от нас се гради от собствените му надежди и мечти!

Разкажете ни повече за най-впечатляващия проект, разработен от вас до момента?

Трудно ми е да откроя кой е най-впечатляващият, аз харесвам всички свои проекти. Един от любимите ми е Chillout, в който хора от цял свят създадоха заедно песен, с която да успокоят една разтревожена жена, която ми беше написала писмо. В друг мой проект, който се казва youngmenowme се включиха хиляди хора, които пресъздадоха сюжета на свои детски снимки.

Колко най-много хора са се включвали във ваш проект?

Някои от моите проекти продължават с години и в тях участват десетки хиляди души. Броят на хората почти никога не е бил на преден план – важно е намерението и хуманността, с която всеки участник допринася.

Каква е тайната за привличане на маса от хора към даден проект?

Ясно формулираната цел, възможностите да изразиш себе си като личност, елемент на игра и загадка, моментална обратна връзка, възможност да се присъединят и приятелите ти... има толкова много важни неща! Масовите проекти са почти толкова комплексни, колкото самия живот.

Смятате ли, че вашето изкуство е алтернативен начин да се даде гласност на хората?

Да, определено е така. И то не само при моите проекти, а изкуството като цяло дава възможност да се изразят неща, за които е трудно да се говори. Когато в един проект са замесени много хора, един от най-добрите начини да заговориш по глобални теми е чрез изкуството. Всички сме били на футболен стадион и сме чували как звучи тълпата, когато може да използва единствено гласа си. Онова, което се чува, е гигантски рев!

Какво, според вас, ще отговорят хората на въпроса ни за техните мечти и желания за бъдещето?

Изненадахте ме! Нямам никаква представа – предполагам, че ще има много различни отговори. Може би някои от хората ще искат нещо наистина простичко като здраве и безопасност за приятел, други пък биха пожелали нещо материално като кола или къща. Надявам се, че много хора ще си пожелаят нещо по-мащабно, свързано с обществото, с града, в който живеят, със съседите или света като цяло. Би ми било интересно да разбера какво искат българите в своя град на бъдещето. Кои са конкретните неща, върху които може да се работи, за да се превърне в по-добро място за живеене?

Как стигнахте до идеята да дадете глас на града чрез изкуство?

Изкуството и особено съвместните проекти, познати като collaborative art, са огледало към света. Те отразяват моментното състояние на умовете на всички хора, които ежедневно срещаме на улицата. Ние оценяване изкуството без никакви предразсъдъци, което ни дава възможност да обърнем внимание на неща, за които по принцип не говорим.

Вие обичате да провокирате хората, какво може вас да ви провокира?

О, аз много лесно се провокирам... ето този въпрос ме провокира.

Политици интересували ли са се от вашите услуги?

Не. Все още!

Ако можехте да изберете само една кауза, с която да ангажирате хората, каква би била тя?

Да си представят бъдещето на своя град с помощта на изкуството, разбира се !

Ако трябва да мотивирате с едно изречение българите да гласуват за вашия проект, какво бихте им казали?

Ако днес градовете са построени от бетон, тухли и камък, то градовете на бъдещето, в това число и вашият град, ще бъде съставен от надежди и мечти.

Последвайте канала на

Novini.bg
1327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини