Вежди открива древна кръчма

  • 17 август 2015 15:04

  • 2614
  • 4
Вежди открива древна кръчма
© Булфото

Останки от средновековна кръчма ще бъдат експонирани в бъдещия подземен музей между президентството и ЦУМ, съобщиха от Министерството на културата.

Дори и в големите августовски горещини не спира работата по столичното Ларго, посочват от ведомството на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Най-големият музей на открито, с обща площ 8000 квадратни метра, се планира да отвори в късната есен, пише в. "Телеграф".

Той ще е разделен на две части. Едната ще е под пл. "Независимост" (Ларгото). Там ще бъдат обособени зони за музейно експониране на демонтираните при разкопките под бул. "Мария Луиза" останки от църква и фрагмент от хан от средновековния период. В тази зона - по протежението на Ларгото в посока изток-запад се е намирала и главната улица на Антична Сердика - Декуманус максимус, която се планира да бъде възстановена и се очаква да стане една от големите туристически атракции в София. Предвижда се да бъде направена и реконструкция на пиедесталите, които са носели колония ред по протежението на Декумануса. Край нея ще бъдат обособени и зони за отдих, пространства за провеждане на сценични дейности и изложби, артгалерии и книжарници.

Другата зона на подземния комплекс ще е под бул. "Мария Луиза". Там се предвижда цялостна консервация на всички археологически останки. Посетителите ще могат да се разхождат сред тях, минавайки по специални пасарелки със стъклен под, осигуряващи два екскурзоводни маршрута. Влизането в частта от музейния комплекс под "Мария Луиза" ще става с билетче, чиято цена не е уточнена. В зоната под пл. "Независимост" достъпът ще е свободен.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2614 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
бате златко водолаза

2015.08.17 | 21:34

4
а защо божу го няма

2015.08.17 | 21:01

3
е той кво друго да открие

2015.08.17 | 21:01

2
... а Бойко щял да открие новата мега джамия на ИД в София!
ннн

2015.08.17 | 21:01

1
мръсен пияница

Добави коментар

Водещи новини