Пренасищането с информация пречи на взимането на решения

  • 16 юли 2015 12:16

  • 782
  • 0
Пренасищането с информация пречи на взимането на решения
©

Пренасищането с информация създава пречки за взимането на решения. Проблемът ограничава не само човека, но и технологиите, смятат Рике Дуус и Майк Куурей от академичното издание The Conversation.

На пръв поглед е хубаво човек да е максимално добре информиран. Все пак на ден всеки от нас взима по над 200 съзнателни решения дори и само обвързани с храна. Но когато човек е затрупан от информация, която води и до взимането на повече решения, накрая се създава "умора от решенията", която натоварва съзнанието, пише dnevnik.bg.

Този фактор е в основата на създаването на интелигентни системи. Алгоритми разчитат на събраната за даден човек информация, за да преценяват какво би му харесало. Звучи добре, но не означава, че взетото от алгоритъма решение е по-качествено от собствената преценка на човек. Сайтовете за запознанства например препоръчват потребителите едни на други на базата на въведени от тях критерии, които пък се сравняват с въведеното от самите потребители в профилите им. За мнозина това се оказва достатъчно за взимането на решение дали даден партньор е подходящ, което невинаги води до добри резултати.

От друга страна, проучване на PwC посочва, че ръководителите на компании често предпочитат да взимат решения на база на интуицията си и предчувствието, отколкото на данните, които са пред тях. Все пак те използват информацията, за да сверяват дали решенията са били правилни, или е необходимо изобщо да се взимат.

Учени от Университета на Аризона пък посочват, че онлайн услугите за препоръки на стоки, филми, музика и т.н. практически намаляват възможностите на хората да откриват наистина нови и интересни неща за тях. Netflix или iTunes например базират препоръките си според наличната за потребителя информация, което означава, че става много по-трудно и малко вероятно човек да попадне на нещо наистина различно и извън познатото му, което все пак може да е полезно или интересно.

Подобни ограничения налагат и фитнес приложенията, смятат учените. Чрез тях се създават определени модели в ежедневието на човек, които той спазва понякога несъзнателно. На пръв поглед няма нищо лошо в това приложение да ти напомня, че е време за тренировка или трябва да направиш още 20 повторения на упражнението, за да изпълниш целта за деня.

Специалистите обаче смятат, че това са първите стъпки в загубата на способността човек самостоятелно и независимо да взима решения. Когато човек разчита на някой друг или нещо друго да взима решенията му и просто следва чуждите препоръки, той става по-уязвим на манипулиране, коментират учените.

Според Гърд Гигерензер, директор на Института за човешко развитие "Макс Планк", няма нищо лошо във взимането на решения чрез интуиция. Това е инструментът за несигурния и непостоянен свят, а информацията създава единствено илюзия за сигурност. Човек трябва да приеме несигурността като част от ежедневието, да мисли критично и да има смелостта да взима решения според собствената си преценка и усещане. В противен случай човечеството отива към бъдеще, в което то няма да може да мисли за себе си и ще предаде най-важното си превъзходство и качество на машините, казват учените. Дали са прави или не, всеки трябва да реши сам за себе си.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
782 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини