Учени: Гениалността е психическо разстройство

  • 09 юни 2015 12:11

  • 3137
  • 0
Учени: Гениалността е психическо разстройство
©

Сензационни резултати от свое изследване оповестиха учени-психолози от Калифорнийския университет в Сан Франциско, САЩ, съобщи „Вашнгтон поуст”.

Те са установили връзка между успехите в предприемачеството и душевните разстройства.

Ръководителят на групата изследователи – професор Майкъл Фриман, в продължение на 10 години поддържал близки отношения с бизнесмени, които са натрупали крупни състояния. Той открил, че около 30% от тях според него са имали проблеми с девиацията. С този термин в биологичен смисъл се обозначава отклонение в индивидуалното развитие на орган на жив организъм поради промяна на условията за развитието му.

В психологическата наука е прието определението на девиацията като тип поведение, което излиза от рамките на действащите социални норми в дадено общество. Това е отхвърленото, неодобреното, нежеланото, опасното за отделния индивид и за обществото като цяло поведение.

Терминът “девиация”, означава – отклонение от социалните норми, нарушение и се прилага при оценка на тези събития и факти от ежедневието, които се отнасят към явленията – престъпност, психопатоподобни изяви на личността, наркомании, алкохолизъм, самоубийства, скитничество.

Когато групата за изследване е била анализирана, се установило, че 49% от тези хора имат явни белези на неврологични и душевни разстройства, а също така и на хиперактивност.

Научното откритие е своеобразен парадокс, тъй като досега се смяташе, че за да взимаш правилни решения в бизнеса, трябва да си уравновесен, с адекватно мислене. Но според психолозите, всяка гениалност, в това число и финансовата е патология, а не норма. Човек, който няма проблеми с психиката може да се занимава с бизнес, но едва ли ще постигне резултатите на тези, които имат някаква патология.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3137 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини