Черни щъркели долетяха в село Владимирово

  • 03 юни 2015 15:54

  • 2452
  • 0
Черни щъркели долетяха в село Владимирово
©

Рядко срещаните черни щъркели са долетели преди около две седмици в района на село Владимирово. Това съобщава кметът на селището Вълчо Вълчев, цитиран от Дарик.

Птиците са около 20 и се наблюдават в изоставената кариера между селата Владимирово и Орлова Могила, в близост до вековни гори. По думите на Вълчев те са черни, с бял триъгълник на гърдите. Ловували в заблатени места, общували с обикновените щъркели, но били по-плашливи.

Дори и най-възрастните хора в селото не си спомнят тук да са идвали черни щъркели, каза кметът. Хората приемали пришълците като знак за късмет, както белите лястовици. Черният щъркел е гнездещ в България вид, среща се по-рядко, но не е сензация, разказа Николай Петков от Българското дружество за защита на птиците.

По оценка от 2007 година популацията им в страната възлиза на около 550 двойки. Това е вид, който за разлика от белия щъркел гнезди по-далеч от населените места, по скални масиви или в гори.

Популацията му се увеличава през последните десетилетия. Птиците се хранят повече в реки и микроязовири и рядко в границите на населените места, както в реката в Трявна например. Видът не е типичен за Добричкия регион, а най-близкото място на гнездене е езерото Сребърна. Най-плътна е популацията в Източните Родопи. Наблюдават се и мигриращи, а не размножаващи се групи. Петков предположи, че тази край Владимирово е точно такава.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини