Китайски мол обособи XL паркоместа за жени

  • 01 юни 2015 14:28

  • 1645
  • 0
Китайски мол обособи XL паркоместа за жени
©

Търговски център в Китай неотдавна предизвика бурни дебати в обществото, след като обособи специални, по-големи паркоместа за жени шофьори, пише "Новинар", позовавайки се на Oddity Central.

Розовите правоъгълници са с дължина шест метра и ширина три метра, т.е. с около 1 кв.м по-просторни от нормалните места за паркиране.

Въпреки че персоналът на мола твърди, че целта им е паркирането да стане по-безопасно и по-удобно за жените, много активисти в интернет ги обявиха за сексистки.

На четирите розови паркоместа на ниво B1 в центъра „Уанду“ има рисунка на жена, наподобяваща тези, които се използват за обозначаване на тоалетните.

Мъжете очевидно нямат право да използват тези места, но ако все пак има мераклии, срещу тях няма да се предприемат строги санкции поне в началото.

Интересно е, че това не е първият мол, обособил паркоместа само за дами. Подобна практика вече има в някои търговски центрове в Южна Корея, Германия и провинция Хъбей в Китай.

Съществуването им повдига един много наболял и често обсъждан въпрос: Означават ли те, че жените са по-лоши шофьори от мъжете? „Това не е дискриминация срещу жените, които карат коли“, гласи един от коментарите в интернет.

„Някои мъже паркират по-зле от жените“. Някои хора пък твърдят, че трябва да има по-големи паркоместа за неопитни шофьори и от двата пола.

Въпреки наличието на обидени шофьорки има и такива, които не се чувстват дискриминирани. „Идеята е интересна“, коментира дама, потърсена от изданието „Шанхай дейли“.

„Допълнителното пространство ще ни улесни, особено онези от нас, които са млади шофьори и се притесняват, когато паркират“.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1645 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини