NESTLÉ изследва емоционалните ползи на безкофеиновото кафе

  • 20 октомври 2011 12:19

  • 2971
  • 0
NESTLÉ изследва емоционалните ползи на безкофеиновото кафе
©

Кафето е една от най-широко употребяваните напитки в света, известна със своя характерен вкус и съдържание на кофеин.

Въпреки че стимулиращият ефект на кофеина върху поведението е добре установен, малко се знае за познавателните ефекти на другите биоактивни вещества в кафето. Кафето съдържа многобройни съединения с предполагаеми антиоксидантни свойства, включително ферулова киселина, кафеена киселина и хлорогенни киселини. Учени от изследователския център на NESTLÉ в Лозана, Швейцария, направиха оценка на потенциалните ефекти от съединенията в кафето (с изключение на кофеина) върху функциите на мозъка.

Като първа стъпка за по-добро разбиране на ефектите на некофеиновите съединения в кафето върху настроението и познавателните функции, изследователите от NESTLÉ проведоха пилотно проучване за оценка на острите ефекти от различни безкофеинови кафета, различаващи се по нивото си на хлорогенна киселина (тъй като това са най-разпространените съединения, открити в кафето), върху настроението и познавателните функции при възрастните. Два разтворими вида безкофеиново кафе - един с нормално количество на хлорогенни киселини и друг с високо съдържание - бяха сравнени с разтворимо кофеиново кафе с обикновено количество хлорогенни киселини и кафе плацебо. След консумация на съответните кафе напитки на участниците бяха дадени различни познавателни задачи за измерване на настроението и познавателната функция.

Както се очаква, обикновеното кофеиново кафе увеличи настроението и вниманието в сравнение с плацебото и обикновеното безкофеиново кафе. Интересното обаче е, че безкофеиновото кафе с високо съдържание на хлорогенна киселина повиши будността, намали чувството за умствена умора и намали броя на отчетените главоболия сред участниците в проучването (в сравнение с плацебото и безкофеиновото кафе с обикновено съдържание на хлорогенна киселина).

Д-р Беата Силбър, изследовател от научноизследователския център на NESTLÉ и съавтор на изследването, заяви: „Това пилотно проучване дава забележителни резултати, върху които ще продължим да градим“.

Тези резултати първи показват, че има съединения в кафето, различни от кофеина, които могат да подобрят настроението и свързаните с него поведенчески реакции. Изследвателският характер на това проучване, обаче, изисква по-нататъшно разследване, за да се потвърдят тези констатации.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини