Злите мащехи били изчезнали

  • 23 април 2015 07:20

  • 961
  • 1
Злите мащехи били изчезнали
©

Учени от Тексаския университет в Остин са проверили каква доза истина се съдържа в народните представи за “злите мащехи” от биологична гледна точка, пише "Монитор".

Въпреки теорията за роднинския подбор, според която на родителите им е по-изгодно да подкрепят родните си деца и да вредят на доведените или заварените, в съвременния свят родителите са склонни еднакво добре да се отнасят с потомците от двата типа, съобщи Сайънс нюз.

Изследователите са анкетирали родителите в 135 семейства, където има по две деца на еднаква възраст (средно на 6 години), едно от които е доведено. Въз­растните е трябвало да попълнят специален психологически тест и да дадат оценка на положителните и отрицателните страни на своите деца. Оказало се, че те по-често посочват отрицателните страни в характера и поведението на доведените деца (например, високомерие или навика да крадат).

Достойнствата и на двете групи са били оценявани по еднакъв начин.Учените са разгледали първия факт като остатък от роднинския подбор, а втория като следствие от компенсаторната теория, според която доведените деца се оценяват по-високо, за да се оправдаят в собствените очи всички усилия и трудности, свързани с реализацията на такъв необичаен семеен модел.

Учените предупреждават също, че в съвременния свят все повече нараства броят на приемните деца, чиито родители доброволно възпитават генетично отдалечено от тях  потомство. В такива условия силното желание да станеш родител преобладава над наследеното в хода на еволюцията желание да помагаш само на своето дете и да го хвалиш.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
961 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.04.23 | 13:32

1
Попълвали тест. И моята тъща ми правеше мръсно, но си запълни дупката.

Добави коментар

Водещи новини