Заснеха формирането на масивна звезда (снимка)

  • 08 април 2015 14:55

  • 2085
  • 0
Заснеха формирането на масивна звезда (снимка)
©

Две снимки на млада звезда предоставиха възможност на астрономите да видят как еволюират масивни звезди в най-ранните етапи от формирането си, съобщи „Сайънс дейли“, цитирано от БТА.

Втората снимка е направена 18 години след първата.

За да направят откритието астрономите са използвали радиоастрономическата обсерватория Карл Янски в Ню Мексико. Те са изследвали масивната млада звезда W75N(B)-VLA2. Тя се намира на около 4200 светлинни години от Земята. Учените сравнили снимка, направена през 2014 г., с по-ранната от 1996 г.

"Сравнението е впечатляващо", заяви ръководителят на екипа Карлос Караско-Гонсалес от Центъра по астрономия и астрофизика към Националния автономен университет на Мексико.

Снимката от 1996 г. показва район с горещ йонизиран вятър, издухан от младата звезда. Снимката от 2014 г. пък разкрива, че вятърът се е деформирал в нещо като порив с отчетливо издължена форма.

"Наблюдаваме тези промени в реално време, така че обектът дава възможност да проследим как млада звезда преминава през най-ранните етапи от формирането си", поясни Караско-Гонсалес.

Учените смятат, че младата звезда се формира в плътна газообразна среда и е обградена от нещо като колона от прах с форма на поничка. В някои случаи звездата години наред издухва горещ йонизиран вятър. Първоначално вятърът се разпространява във всички посоки и по този начин формира сферична обвивка около звездата.

По-късно вятърът се сблъсква с колоната от прах, която го забавя. Вятърът, който се разпространява навън, минавайки по дължината на колоната от прах, където съпротивлението е по-малко, е с по-голяма скорост.

В резултат се получава издължената форма на наблюдавания порив.



 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2085 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини