-
08 април 2015 09:16
- 2395
- 0
Обикновената сода за хляб и други хидрокарбонати по специфичен начин действат на колбичките и пръчиците в нашите очи, карайки ги да „изхвърлят“ напрежението по-често и подобрявайки остротата на зрението при наблюдение на движещи се предмети, пише "МегаВселена", позовавайки се на РИА Новости.
Международен екип медици е изяснил, че редовната употреба на малки дози сода за хляб значително може да подобри зрението на човека благодарение на това, че тя предотвратява „претоварването“ на пръчиците и колбичките на повърхността на ретината, се казва в статия, публикувана в Biological Chemistry.
“Интригуващо следствие от това откритие – възможността текущото състояние на нашия метаболизъм да влияе силно на остротата на зрението. Това е интересно, той како ние днес знаем добре, че много болести на ретината са свързани с това, че пръчиците и колбичките са пренаситени със светлочувствителни молекули поради някои генетични дефекти. Когато тяхната концентрация достигне смъртоносно опасни нива, клетките загиват и настъпва необратима слепота“, казва Клинт Макино от Харвардския университет (САЩ).
Макино и колегите му разкрили неочаквано благотворния ефект на обикновената сода за хляб върху нашето зрение, докато изучавали как светлочувствителните клетки преобразуват възприеманата от тях светлина в електрични импулси.
Както обясняват учените, ключов елемент на тази сложна система за трансформация на светлината в сигнали на нервни клетки се явява белтък с названието cGMP. Неговите молекули поглъщат енергията на фотоните на видимата светлина и закриват специалните канали в стените на колбичките и пръчиците, което ги кара да предават информацията по веригата и да „свалят“ напрежението в клетките.
Тъй като молекулите cGMP се изразходват в процеса на преобразуване на светлината в нервни импулси, колбичките и пръчиците непрекъснато произвеждат нови порции от този белтък. Наблюдавайки този процес, Макино и колегите му открили, че скоростта на възпроизводство на cGMP много силно зависи от това, колко много йони хидрокарбонат (въглена киселина с присъединени към нея водородни атоми) се съдържат в клетките.
Следващите експерименти показали, че содата за хляб и други хидрокарбонати значително ускоряват синтеза на молекули cGMP. Както обясняват учените, повишението на концентрацията на cGMP едновременно води до по-често „изхвърляне“ на пръчици и колбички, което снижава вероятността от тяхното претоварване и понижава чувствителността на окото към светлина, което помага на нашите очи по-добре да разпознават и виждат резки движения.
Тези два ефекта, според медиците, трябва благотворно да се отразяват на здравето на очите на човек, който не страда от дегенеративни заболявания на ретината. В близко бъдеще учените ще проверят случва ли се това наистина и ще се опитат да разберат може ли да се използват содата и другите съединения на въглената киселина за забавяне на разрушаването на ретината.
Последвайте канала на
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
ПП-ДБ: Борисов за премиер е неприемливо, няма да участваме в търговия за постове
25 ноември 202417:19
Кузман Илиев: Радев е добър политик, бих работил и с Пеевски, и с Борисов, и с Петков
25 ноември 202417:47
Димитър Ганев: Ако ПП-ДБ и ГЕРБ направят истиски разговор за кабинет, той няма да бъде пред медиите
25 ноември 202417:41
Ваня Григорова: За да няма сива икономика, трябва да премахнем тавана на осигурителния доход
25 ноември 202417:55
От прокуратурата искат постоянен арест за трима от биячите в мола
25 ноември 202418:09
Шофьор на тролей е със счупени нос и ръка след побой от пътник в София
25 ноември 202418:11
Очаква се скок в цената на водата
25 ноември 202417:07
Водещите новини! Бабикян: Борисов води разговора с Пеевски, а не с ПП-ДБ. Войната в Украйна доведе до нова ескалация между Запада и Москва (и още…)
25 ноември 202419:18
Осло не откри доказателства за връзка между норвежеца, собственик на българска фирма, и взривените пейджъри на "Хизбула"
25 ноември 202420:41