-
20 февруари 2015 14:16
- 10017
- 31
Солниците по масите в ресторантите и всякакви места за хранене може да бъдат забранени. Който иска допълнително да си соли сервираното в чинията, ще трябва изрично да си иска сол. И така да се замисли за вредната в по-големи количества подправка за човешкия организъм, без която обаче не може - пак е вредно.
Скриването на солниците може да стане една от мерките в Европейския съюз срещу прекалено соленото. Отваря се тотална война на солта, включително със създаване на нови асортименти храни, които са с намалено съдържание на рискови субстанции. И в същото време с включване на по-големи количества от полезни за здравето хранителни вещества като влакнините - фибрите, повече витамини и др.
Специално Европейската комисия разработва гранични стойности по отношение точно на солта. Ако не съответстват в дадената храна, тя да не може да бъде етикетирана със съответната здравна или хранителна претенция, пише vsekiden.com.
Според Световната здравна организация, която участва в разработката на ЕК, максимумът за деня сол е 5 грама - приблизително 1 чаена лъжичка. Но това не е само солта, която добавяме, а и тази, която предварително е включена в продуктите, предупреждават специалистите по храненето. Проучванията в България показват, че се консумират много по-големи количества от допустимата дневна норма - по 7-9 г сол на ден, и то средно, което означава, че има хора, които употребяват и много повече.
Данните показват, че са установявани даже 12-15 грама. Истински рекордьори по пресоляване се оказват във Варна и региона - особено мъжете в активна възраст. Употребата на сол при някои достига и по 17-20 г дневно - 4 пъти над тавана, което според кухненските мерки отива към 2 супени лъжици.
Родните диетолози пък смятат, че за България трябва да се разработят специални мерки, тъй като нашенската традиция масово „повелявала" да се соли още преди да е опитано ястието. Именно заради това у нас вече е в действие забраната на солниците по масите, но само за подрастващите като част от наредбата за здравословно хранене на учениците.
Майстори готвачи отдавна се жалват и дори също предприемат мерки да ги няма „задължителните" сетове по масите в ресторантите със сол, черен пипер, олио или зехтин, оцет - да не говорим за майонеза и кетчуп. Те приемат блъскането на всякакви допълнителни подправки - не само на сол, за обида и за липса на всякаква култура на хранене.
Последвайте канала на
Свързани новини
Арсенал хвърли незабравим бой на Челси
Ювентус страда на "Олимпико", но успя да се добере до финала за Купата на Италия
Левски срази ЦСКА във финал №2 и е на победа от титлата
Козирката на стадион "Българска армия" вече е в историята
Съдия №1 на България свири дербито между ЦСКА - София и Левски
Спартак зарадва "Балканстрой" с победа над лидера, който беше без две от звездите си
Коментари 31
Добави2015.02.23 | 01:37
2015.02.23 | 01:37
2015.02.23 | 01:36
2015.02.23 | 01:36
2015.02.23 | 01:36
2015.02.23 | 00:24
2015.02.22 | 12:22
2015.02.22 | 12:21
2015.02.22 | 12:20
Добави коментар
Водещи новини
Асен Василев: Фалитът на държавата отново се отложи!
23 април 202420:42
Журналист за "Турски поток": Поръчители и изпълнители са се събрали в пълно нарушение на ЗОП
23 април 202420:05
Елена Йончева: Делян Пеевски ми се обади лично
23 април 202421:46
Водещите новини! Главчев вече е и министър на външните работи. Проф. Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша (и още…)
23 април 202418:58
Софийският градски съд постанови мярка „задържане под стража“ на Марин Димитров
23 април 202421:20
Проф. Христова: Има опасност от епидемия от коклюш, за неваксинирани болестта протича изключително тежко
23 април 202420:12
Серия от верижни катастрофи на АМ „Тракия“
23 април 202419:45
Иран заплаши да унищожи Израел, ако предприеме атака по негова територия
23 април 202421:03
Уникален природен феномен наблюдаваха в Гърция
23 април 202421:33
2015.02.21 | 19:39
2015.02.23 | 01:37