Махат солниците от ресторанта

  • 20 февруари 2015 14:16

  • 10017
  • 31
Махат солниците от ресторанта
©

Солниците по масите в ресторантите и всякакви места за хранене може да бъдат забранени. Който иска допълнително да си соли сервираното в чинията, ще трябва изрично да си иска сол. И така да се замисли за вредната в по-големи количества подправка за човешкия организъм, без която обаче не може - пак е вредно.

Скриването на солниците може да стане една от мерките в Европейския съюз срещу прекалено соленото. Отваря се тотална война на солта, включително със създаване на нови асортименти храни, които са с намалено съдържание на рискови субстанции. И в същото време с включване на по-големи количества от полезни за здравето хранителни вещества като влакнините - фибрите, повече витамини и др.

Специално Европейската комисия разработва гранични стойности по отношение точно на солта. Ако не съответстват в дадената храна, тя да не може да бъде етикетирана със съответната здравна или хранителна претенция, пише vsekiden.com.

Според Световната здравна организация, която участва в разработката на ЕК, максимумът за деня сол е 5 грама - приблизително 1 чаена лъжичка. Но това не е само солта, която добавяме, а и тази, която предварително е включена в продуктите, предупреждават специалистите по храненето. Проучванията в България показват, че се консумират много по-големи количества от допустимата дневна норма - по 7-9 г сол на ден, и то средно, което означава, че има хора, които употребяват и много повече.

Данните показват, че са установявани даже 12-15 грама. Истински рекордьори по пресоляване се оказват във Варна и региона - особено мъжете в активна възраст. Употребата на сол при някои достига и по 17-20 г дневно - 4 пъти над тавана, което според кухненските мерки отива към 2 супени лъжици.

Родните диетолози пък смятат, че за България трябва да се разработят специални мерки, тъй като нашенската традиция масово „повелявала" да се соли още преди да е опитано ястието. Именно заради това у нас вече е в действие забраната на солниците по масите, но само за подрастващите като част от наредбата за здравословно хранене на учениците.

Майстори готвачи отдавна се жалват и дори също предприемат мерки да ги няма „задължителните" сетове по масите в ресторантите със сол, черен пипер, олио или зехтин, оцет - да не говорим за майонеза и кетчуп. Те приемат блъскането на всякакви допълнителни подправки - не само на сол, за обида и за липса на всякаква култура на хранене.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
10017 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар
гост

2015.02.21 | 19:39

17
Като ти сервират салата без всякакви подправки -тогава?

2015.02.23 | 01:37

31
Тогава си е живо пасене. Може би, ни мислят за овце - а може би сме !!!!!

2015.02.23 | 01:37

30
Да вземат да скрият и управляващите ни!!!!!! Те колко са вредни за здравето ни, малиииииииииииииииии!!!

2015.02.23 | 01:37

29
предлагам прасета,кокошки да се сервират ЦЕЛИ И ЖИВИ.

2015.02.23 | 01:36

28
Ама разбира се! Забранете и храната, и напитките в ресторантите, ИДИОТИ!
FM

2015.02.23 | 01:36

27
Защо кучетата си ближат атрибутите? - За СОЛ.
batpan4o

2015.02.23 | 01:36

26
а купичката с чесъна и оцета за шкембе чорбата ще я махат ли от закусвалните мама им европейски педали

2015.02.23 | 00:24

25
Абе не профанизирайте темата. Много добро е решението да няма солници. Забелязъл съм, че много хора хващат солницата по навик, нещо като палене на цигара е. Абе всъщност - кой си няма акъл да си пуши и да си соли. В края на краищата живота си е негов.
Клиент

2015.02.22 | 12:22

24
Само някой да пипне солниците ще му отрежа и двете ръце! Който иска да кара по еврогейски да бяга в европа

2015.02.22 | 12:21

23
ОК ОБАЧЕ ПЪРВО ЗАБРАНЕТЕ: ДПС, АЛКОХОЛА, ЦИГАРИТЕ И ЧАЛГАТА.

2015.02.22 | 12:20

22
Тия луди ли са?

Добави коментар

Водещи новини