Отгледаха изкуствен диамант

  • 12 февруари 2015 13:52

  • 2835
  • 2
Отгледаха изкуствен диамант
©
Учени "отгледаха" най-големия диамант, направен в изкуствени условия. Той е перфектно копие на истинските скъпоценни камъни, които се добиват в мини и идва точно навреме за празника Свети Валентин.
 
Теглото на диамантите се определя в карати. Изкуственият скъпоценен камък е малко над 3 карата или 0.6 грама. Той става реалност след 70-годишни изследвания и опити, пише news7.bg.

"Успяхме да култивираме диамант, който е неразличим от истинския, дори гледан под микроскоп. Освен това е на достъпна цена", коментира Лиса Бисел, президент на PURE GROWN DIAMONDS. Синтетичните камъни се продават почти на половината от цената на оригинала, но притежават всичките характеристики на истински диамант.

От компанията производител дори пресъздават условия, сходни с тези в космоса. "Семена" от въглерод се поставят във вакуумни камери, където се обработват с газове, сред които водород и метан. След няколко седмици от тях се появява суровият камък, който е готов да бъде шлифован.

Изкуствените диаманти са добра алтернатива на истинските, след като износът на суровите скъпоценни камъни от един от най-големите производители - Централната африканска република, беше забранен. Това стана факт, след като в разгара на военните действия на континента през 90-те години, търговията с диаманти беше използвана за финансиране на закупуването на оръжия.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2835 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
И В КВО ДА ИНВЕСТИРАМЕ

2016.08.11 | 16:35

2
СЛЕД 10Г ПРИ ПРОДЪЛЖАВАЩИ ОПИТИ ЩЕ Е НА ЦЕНАТА НА ДЖАМ

2016.08.01 | 17:01

1
Отгледаха,това да не е животно.Невежа журналист,граматика учи,тъпако.Можеш да отгледаш дете,но не искуствено стъкло,па било то и диамант

Добави коментар

Водещи новини