Търсенето на идеален партньор няма смисъл

  • 10 февруари 2015 09:40

  • 1082
  • 0
Търсенето на идеален партньор няма смисъл
©

От гледна точка на еволюцията повечето хора трябва да се съгласяват на най-бързия и достъпен вариант при избора на спътник в живота, а не да рискуват и да чакат да срещнат идеалния партньор, твърдят учени от Мичиганския университет, цитирани от сп. „Нейчър”.

Микробиолозите под ръководството на Крис Адами са направили компютърен модел и са проследили рисковете при избор на партньор при хиляди „цифрови” поколения, пише в. "Монитор".

Оказва се, че поведението им най-силно е повлияно от най-близката им група, условно наречена „племе”. Когато то е било съставено от около 150 единици (като при първобитните хора), „дигиталните организми” са предпочитали първия срещнат партньор. При по-висок риск (когато решението е много важно – изборът на партньор в живота, а не колега в работата или стока в магазина), за хората е свойствено да се съгласяват на най-безопасния вариант, твърдят специалистите.

Примитивните хора са могли да встъпват в полови отношения с първия
, а не с идеалния партньор и да рискуват да създадат не най-съвършеното потомство от генетична гледна точка или да тръпнат в очакване на Прекрасния принц или в съвременни термини „мис” или „мистър Съвършенство”. Тогава обаче те са рискували да не оставят след себе си никакво потомство”, обяснява Адами.

Изборът на най-безопасния вариант обаче се оказва не единствената еволюционна стратегия. Отделни индивиди са били готови да поемат риска и да отделят повече време за търсене на идеалната половинка, за да получат максимално съвършено потомство.

Независимо от тази възможност учените обаче предупреждават, че отказването от наличен вариант за партньор с цел очакване на нова по-добра възможност създава опасносността човек изобщо да няма деца. Това особено важи за случаите, когато човек живее в малка група от индивиди.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1082 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини