Учените разгадаха произхода на "вампирите" с камъни в гърлото и сърп на шията

  • 28 ноември 2014 12:17

  • 5160
  • 0
Учените разгадаха произхода на "вампирите" с камъни в гърлото и сърп на шията
©

Полски учени са установили произхода на "вампирите", погребани със сърпове на шията и камъни, набити в гърлото, съобщи БТА.

Оказало се, че това са жители на Северозападна Полша, а не пришълци от други места, първи жертви на епидемия, чиято странна смърт е породила подозрения у съседите им, съобщи научното сп. "Плос уан". Археолозите са изследвали погребения на "вампири", особено разпространени в Северозападна Полша през XVII-XVIII век. На селското гробище Дравско учените са открили шест аномални погребения сред сто обикновени.

За да установят произхода на вампиризма, доктор Лесли Грегорика и нейните колеги са анализирали съотношението на изотопите на стронция в зъбния емайл на 60 погребани в местните гробища, след което са го сравнили с аналогичния показател при местната фауна.

Авторите на изследването предполагат, че хората са били погребвани като вампири заради епидемиите от холера, често срещани в Източна Европа през XVII век. Поляците са се страхували, че първите жертви на инфекциозната болест могат да се върнат от света на мъртвите като вампири. 

Мая Йорданова
5160 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини