Откриха рядък сборник на Шекспир в малък френски град

Копие на "Първо фолио" на Уилям Шекспир бе открито в библиотека в малък град в северната част на Франция.

"Първо фолио" е първият сборник с пиеси на Шекспир, публикуван през 1623 г. Това е една от най-ценните и желани книги в света, пише в. "Новинар".

Тя била открита, когато библиотекарят Реми Кордноние бършел праха от книги на Шекспир от 18-и век за изложба на английската литература в град Сент Омер близо до Кале. "Помислих, че това е неидентифицирано копие на "Първо фолио" с историческо значение и огромна интелектуална стойност", каза библиотекарят пред АФП.

Автентичността на копието на книгата, публикувана 7 години след смъртта на английския драматург, бе потвърдена в събота от експерта по "Първо фолио" Ерик Расмусен от университета в Невада. "Това е 231-вото копие, което е открито в света и второто във Франция", каза Кордоние.

Книгата се състои от 36 пиеси на Шекспир. Копието е в добро състояние, но липсват около 30 страници, сред които и корицата.

Смята се, че копието, открито във Франция, е попаднало в Сен Омер чрез английски бежанци по време на англиканските гонения, смята Кордоние. Директорката на библиотеката Франсоас Дюкроке каза, че копията на "Първо фолио" се оценяват на стойност между 2,5 милиона и 5 милиона евро, но тъй като по това копие има нанесени щети, вероятно ще струва по-малко.

Тя добави, че Франция няма да продава книгата, а тя ще бъде съхранявана в сейфа на библиотеката заедно с други ценни предмети.

Сент Омер е древен пристанищен град, който процъфтява икономически и културно през Средновековието. В градската библиотека се съхраняват 800 важни ръкописа, една Библия на Гутенберг и 230 инкунабула – книги, отпечатани в Европа преди 1501 г.

Спорт

още

Коментари

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Чай или кафе предпочитате?

Чай или кафе предпочитате?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?