Гърци съсипали чудотворната ни икона и намалили силата й

  • 06 август 2014 09:03

  • 3575
  • 5
Гърци съсипали чудотворната ни икона и намалили силата й
© Булфото

Чудотворната икона на Света Богородица в Бачковския манастир губи силата си, защото оригиналът е бил подменен от гръцки реставратори. Тази шокираща новина обявиха източници от самия манастир, пише "България днес". Според тях преди месец в светата обител дошли двама реставратори от Атон, но работата им била толкова лоша, че иконата вече не прилича на себе си и нямала същата сила.

На това мнение е и пловдивският художник Ганчо Ганев, който през 2002 година изготвя копие от иконата като дар за папа Йоан Павел II и познава всички детайли от нея. "Лицата на Богородица и Исус са много тъмни9 и не се виждат ясно чертите на светиите. Ризницата, която художникът е изработил, не е стегната върху дървото, а е едва закрепена и стърчи, посочва той. Той смята, че златният ореол на Младенеца от чудотворната икона е откраднат след реставрацията. Ореолът тежи около 2 грама, изработен е от 24-каратово злато.

Според монасите в Бачковския манастир има такива, които смятат, че орнаментът вече бил изнесен от гърците в Атон, където е бил подменен с друг.

Според миряните, ако в скоро време иконата не бъде върната в оригиналния си вид, чудотворната й сила напълно ще се загуби. Миряните напомнят и злокобнотопредзнаменование по Великден, когато по време на шествие кръстът, поставен над рамката на иконата, се скъши на две. Тогава хората разтълкуваха посланието като предупреждение за предстоящи беди.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3575 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
vf

2016.06.23 | 15:42

5
Как можаха да извикат гърци да реставрират наша икона? Естествено, че ще я съсипят, гърците ни мразят!
Вярващ

2016.01.18 | 17:52

4
Чудесата стават от Господ! Не от предмети!

2016.01.18 | 17:52

3
Не може да очакваш от едно изображение в цвят върху дърво и метал, пък даже и диаманти да има върху него, да е старо, или да е ново, каквото и да е, всичко онова, което трябва да очакваш от Господа, твоят Създател и Спасител. Вярата в Господ Исус Христос, който е самият Бог, въплътен в човешко тяло, за да може да е последната кръвна жертва за изкуплението на нашите грехове е САМО онова, което благославя, изцелява, води, напътства и крепи. Спрете да се губите в заблуди и греховни практики.

2016.01.18 | 17:52

2
интересно ми е как познахте че губи силата си. оргиите в манастира станаха по малко ли

2015.08.15 | 21:25

1
Да, чудесата стават от Господ, но понякога Господ избира икони, чрез които човек да получава Божията милост, в този ред на мисли, няма как гърците да намалят силата на иконата. Това е абсолютна глупост, както и твърдението, че няма чудеса и чудотворни икони.

Добави коментар

Водещи новини