Чесънът ни е испански

  • 27 април 2014 08:05

  • 2673
  • 0
Чесънът ни е испански
©

Какви ли легенди не сме чували за българския чесън - гони вампири, грип и какво ли още не... Оказва се обаче, че роден чесън почти не е останал по нашата земя. Масово българските ниви се засаждат със семена от испански чесън, сред които властва сортът “Морадо”, характеризиращ се с червени люспи, пише в. Труд.

През хипермаркетите до софрата на нашенеца най-често пък достигат евтини скилидки от Китай, показа проверка на “Труд”. Оказва се, че нашата Селскостопанска академия е спряла производството на родни семена чесън веднага след началото на прехода заради липса на средства. “Испанският “морадо” е предпочитан, защото по средата между скилидките има ствол, който захранва с влага растението. Така малките производители, които нямат склад, могат да го съхраняват само на закрито, без чесънът да загнива. За сравнение произвежданият в България и внесеният от Китай нямат такъв ствол и загниват до седмици”, посочи Деян Трифонов, земеделец от Добруджа. През м.г. той е изнасял чесън за Чехия.

Друга причина да се търси испанското семе е, че то е далече по-евтино заради по-големите евросубсидии за земеделие там. И съвсем не на последно място Испания е лидер в производството на чесън в ЕС. По последни данни у нас се засаждат около 4700 дка с чесън (2012 г.).  Добивите пък са 1651 тона. За сравнение преди 13 години - през 2001 г. реколтираните площи у нас са били двойно по-големи - 8174 дка, а добивите - 4000 тона. В годините на зрелия комунизъм производството стигало до 20 000 дка. Смехотворно е въобще да се съизмерваме с лидера в производството - Китай. Страната произвежда цели 18 560 000 тона чесън през 2010 г., което се равнява на около 80% от световното производство по данни на Организацията по прехраната и земеделието на ООН. Бумът на китайския зеленчук се дължи и на многобройни контрабандни канали, чрез които той се внася в ЕС, без да се плаща мито и оттам е на ниска цена. “Всички търговски вериги у нас предлагат само китайски чесън. От години се чудя как, ако е платено митото, цената му на дребно е едва 1,20-1,30 лв. за килограм”, добави Трифонов.

Още една причина българските земеделци да се отказват масово от производството на чесън е заради вредители - червеи. Те се появявали в почвата до третата година от отглеждането на зеленчука. Вредителите не само подяждали скилидките, но и оставали трайно в почвата, посочва Калоян Делев, от Бельов чифлик, община Калояново. На четвъртата година нивата ставала неизползваема за какъвто и да е зарзават именно заради червеите в почвата. “Това няма да се случва, ако нивите се третират с препарати, които обаче са много скъпи и ще увеличат себестойността на продукцията”, добавя Делев. Масово у нас чесънът се изкупувал по 80 стотинки на едро от фермерите, докато изнесен на пазара в Чехия, струвал поне 2 евро, добавят производителите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2673 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини