Криминалистите вече могат да датират пръстовите отпечатъци

  • 17 юни 2014 10:35

  • 1061
  • 0
Криминалистите вече могат да датират пръстовите отпечатъци
©

Учените вече могат да определят времето на появата на пръстови отпечатъци, твърди Марсел де Пейт от Нидерландския институт по криминалистика.

"Полицията често ни моли да кажем кога се е появил пръстовият отпечатък на местопрестъплението – обяснява Де Пейт. – Сега експертите вече са в състояние да отговарят на такива въпроси."

Пръстовите отпечатъци се състоят от пот и мазнина, които представляват сложен комплекс от холестерин, аминокиселини и белтъци. "Химичните вещества в отпечатъците могат да бъдат анализирани. Някои от тях изчезват с времето и относителните пропорции на химичните вещества в отпечатъка ни позволяват да го датираме", продължава Де Пейт.

Предишните опити да се разработи подобен метод не дали резултат, тъй като в тях се обръщало внимание само на количеството на едни или други вещества, а не на тяхното съотношение. Следва да се отчита и температурата на повърхността, която влияе на скоростта на изпаряване на веществата.

Методът позволява да се определи давността на отпечатък, оставен преди не повече от 15 дни, с точност до 1-2 дни. Той ще бъде тестван на различни местопрестъпления, преди да бъде използван като доказателство при наказателни дела.

Благодарение на разширението на емпиричната база изследователят се надява в бъдеще да разшири времевия диапазон на датирането на отпечатъци до няколко години. Де Пейт и колегите му разработват и метод, който ще позволи по пръстовите отпечатъци да се разбере какво е ял човек и употребил ли е наркотици.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1061 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини