Откриха кости край гроба на Сервантес

  • 10 юни 2014 14:44

  • 1486
  • 0
Откриха кости край гроба на Сервантес
© internet

Екип от експерти за първи път предприе издирване на останките на Мигел де Сервантес. В проучването е включен и специален земен радар, пише "Дневник".

Надеждите на археолозите са да установят със сигурност как е изглеждал бащата на Дон Кихот, каква е причината за смъртта му (eдна от теориите е цироза вследствие на твърде много алкохол) и по думите на Фернандо Прадо, историк от екипа – да се открие официално място за поклонение, което да привлича туристи и почитатели на литературата.

На пресконференция в испанската столица изследователите обявиха, че са намерили повече погребални ниши от очакваното под манастира. Операторът на радара Луис Авиал каза, че е локализирал мястото, където трябва да продължи търсенето на характерните останки на Сервантес - мъж над 50 години с рани около лявата ръка и гърдите.

Смята се, че скелетът на испанския автор с официална професия на военен ще бъде разпознат лесно заради нараняванията, които писателят е претърпял в битката край Лепанто през 1571 г. Без разкриването на гробовете под криптата и разкопаването на терена около манастира обаче не може да се потвърди дали той действително лежи там.

Съществува вероятност костите на Сервантес да са били преместени по време на по-късно преустройство на манастира. Екипът преговаря с католическата църква за позволение да направи разкопки около сградата от XVII век, където все още живеят малко на брой монахини от Тринитарийския орден.

Орденът е помогнал на Сервантес да се откупи от пиратско пленничество, поради което писателят пожелал да бъде погребан именно там. Смятания за създател на съвременния роман испанец умира наблизо в мадридския си дом на 22 април 1616 г. (по Грегорианския календар), 11 дни преди смъртта на другата ренесансова литературна легенда - Уилям Шекспир.

Надеждите на изследователския екип са да приключи работа под манастира до 2016 г. за отпразнуването на двойната 400-годишнина от тяхната кончина.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1486 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини