Търсят гроба на Александър Велики в Македония

  • 19 март 2014 19:54

  • 2073
  • 4
Търсят гроба на Александър Велики в Македония
©

Десетчленна международна група учени от Хърватия, Сърбия, Италия, Финландия и Македония са започнали вчера сложни операции за разкриване на голямата тайна за гроба на Александър Македонски край гробницата над село Църнилище в община Свети Никола, централна Македония, съобщава "Утрински весник", цитиран от БТА.

С техника, която струва 600 000 евро, повече от час вчера групата учени са засичали и най-малкия шум в подземието на гробницата, издигната над котловината Овче поле.

"Тук сме, за да направим всичко, за да потвърдим или отречем това дали именно на тази територия има гроб на царската династия на Александър Македонски. Това е наша свята задача, тъй като по отношение на истината къде е гробът на големия пълководец съществуват много оспорвани хипотези. Лично смятам, че гробът на Александър е именно тук, което заявих в предаването "На ръба на знанието" на хърватската телевизия ХТВ", заяви Домагой Николич от Хърватия, когото някои нарекоха съвременния Индиана Джоунс след изявлението му, че най-вероятно е открил гроба на Александър Македонски, пише скопският вестник.

Докато екипът експерти работеше на терена със специалната техника, петдесетината присъстващи журналисти и любопитни граждани бяха помолени да изключат мобилните си телефони и да не говорят със силен глас. "Това е необходимо, за да регистрираме всеки шум, който идва от вътрешността на гробницата", заяви Слободан Миздрак от Белградския университет.

От вчера в района започнаха археологично-акустични и електромагнитни изследвания, като според Миздрак ще бъдат използвани неинвазивни методи, пише изданието. Международният екип учени ще остане известно време на терена на Овче поле, където има десетки значими археологически обекти, макар според науката те да са стотина, допълва вестникът.

Вестник "Вечер" пише на същата тема в информация, озаглавена "В близост до Свети Никола има енергия с невероятна лечебна сила". Какво богатство крие Овче поле трябва да установят група учени, които от вчера започнаха да изследвания в непосредствена близост до Свети Никола.

Първите резултати от тричасовото изследване показаха, че в тази част от Македония има "енергия, която се равнява на 22 килохерца и която е еднаква с местата, които имат лечебна сила", пише изданието.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2073 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.03.21 | 14:03

4
Да го търсят Александър Макето във Родината му БЪЛГАРИЯ

2014.03.21 | 14:03

3
Търпение само трябва,пъзелът ще се подреди!"Българите ще изумят света ''
българин

2014.03.20 | 20:28

2
А това място случайно ли от векове се нарича Овче поле. Такива като вас е имало поне от 22 века.

2014.03.20 | 20:28

1
хахаха,луд умора нема,най-много на някой нов стeриопор да измъкнете,да не говорим,че Александър не е умрял в Европа и търсите под вола теле.

Добави коментар

Водещи новини