Бананова чума унищожава бананите

  • 20 май 2014 09:07

  • 1634
  • 0
Бананова чума унищожава бананите
© Булфото

Бананите изчезват, сполетени от страшен Бананагедон (съчетание от банан и армагедон - б.р.), пише британският в. “Индипендънт”.

Милиони хора по света са изправени пред опасността да гладуват, защото смъртоносна болест поразява банановите плантации, посочва изданието, като се позовава на предупреждение на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Банановата чума се нарича панамска болест от тропически вид и е известна със съкращението Foc-TR4. Причинява се от гъба. Tя унищожи голяма част от банановите плантации през 60-те години и сега се завръща.

Заплахата от нея нарасна напоследък, когато стана ясно, че е тръгнала от Индонезия и е опустошила разсадите за износ в Мозамбик и Йордания. Според ООН имало опасност гъбата, за която засега няма ефикасен унищожаващ препарат, да достигне и най-големите плантации за банани в Латинска Америка, където може да унищожи големи насаждения от вида “Кавендиш”, с който се търгува по всички краища на света. Застрашени са такива големи държави износителки като Еквадор, Бразилия и Колумбия, предаде NEWS7.

Миналата седмица експерти от цял свят се събраха в Южна Африка, за да съставят план как да спрат разпространението на болестта от Мозамбик към други райони. Според последни данни в тази африканска държава вече са заразени огромен брой плантации и са загинали повече от 7 млн. растения.

Специалистите не са наясно как смъртоносната гъба е стигнала до Мозамбик, но според една от теориите тя е била пренесена инцидентно от работници от Филипините, които дошли да изграждат нова плантация. В Мозамбик панамската болест се разпространява бързо, тъй като поради липса на средства фермерите използват общи канали за напояване, по които вероятно тече заразена вода, пише в. "Новинар".

Последвайте канала на

1634 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини