Учени регенерираха мъх, замръзнал преди 1500 г.

  • 18 март 2014 16:23

  • 2290
  • 0
Учени регенерираха мъх, замръзнал преди 1500 г.
©

Учени от Британския антарктически институт и университета в Рединг върнаха към живота мъх, хибернирал под антарктически лед 1530 г., което е рекорд за растение, съобщи АФП.

Досега беше регенериран растителен материал най-много след 20 години хибернация. Само бактерии са се съживявали след толкова много години, пише 'Новинар".

"Откритието има голямо значение за антарктическите екосистеми и климата", казва Питър Конвей от екипа. "Мъховете са основните производители на биомаса на сушата в двете полярни области. В Арктика те съхраняват въглерода. Ако мъховете могат да оцелеят толкова дълго, те ще поникнат, когато ледът отстъпи, без да е необходимо да бъдат прехвърлени от далечни разстояния", обяснява още специалистът.

Мъховете са истински архив на климата. Те позволяват да бъдат реконституирани промените в средата с времето. Най-древните изследвани в Антарктида мъхове са на 5000 до 6000 години. Използваните за това изследване мъхове са на почти 2000 години в корените им. За регенерирането учените просто поставили безжизнените растения на температура и светлина, подходящи за нормалното им развитие. Новите стръкове не закъснели. Откритието показва, че е възможно мъховете да оцелеят в състояние на хибернация дори още по-дълго в лед.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини