Преди 158 години рекламация ражда чипса

  • 22 август 2011 07:35

  • 1004
  • 0
Преди 158 години рекламация ражда чипса
© интернет

Чипсът е роден от недоволство – сигурно малцина от милионите консуматори на мазните картофени шайби подозират тази история.

Ролята на баща в нея е отредена на готвача Джордж Кръм, забърквал ястия в хотел Moon Lake Lodge в американския град Саратога Спрингс. Акушер пък е богаташът Корнелиус Вандербилд – редовен клиент.

На 24 август 1853-а господин Вандербилд проявил капризно небце – цели два пъти връщал поръчаните пържени картофи. Все били нарязани прекалено едро за вкуса му.

Готвачът Кръм обаче се вбесил от рекламациите и пренебрегнал златното правило, че клиентът винаги има право. Решил да отмъсти на Вандербилд, като нареже картофите толкова тънко, че да не може да се набодат с вилица. На всичкото отгоре и ги препържил. Обаче не познал. Чревоугодният клиент толкова харесал творението, че изпратил специални поздрави на маестрото в бяла престилка.

Още на другия ден нововъведението попада в менюто на ресторанта като „Саратога чипс”. Оттогава картофеното нашествие по света не спира и на 24 август празнува 158-ия си рожден ден.

Последвайте канала на

1004 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини