Нова луна се ражда край Сатурн

  • 11 декември 2013 14:16

  • 3110
  • 0
Нова луна се ражда край Сатурн
©

Астрономите са фиксирали раждането на нов спътник на Сатурн, като открили смущения на веществото в един от пръстените на планетата на снимки от сондата "Касини", пише New Scientist.

Преди учените предсказваха, че пръстените на Сатурн може да работят като "фабрики" за производство на спътници на газовия гигант. Веществото във външните краища на пръстените се събира на "буци", образувайки луни, които след това често напускат пръстена. По такъв начин край Сатурн се е появило цяло семейство малки спътници, които се въртят близо до пръстените му, а понякога и вътре в тях.

Карл Мурай от университета "Куин Мери" в Лондон и колегите му анализирали снимки от пръстените на Сатурн, направени от сондата "Касини" на НАСА. На снимка, получена на 15 април т.г., те открили малки смущения във външния плътен пръстен А.

След като прегледали по-стари снимки, учените открили още 107 изображения със следи от спътника, направени през юни 2012 г. Самият спътник не може да се види, но за него се съди по следите, които остават в материала на пръстена. Астрономите изчисляват, че диаметърът му е около километър, пише inews.bg.

Мърей нарекъл открития от тях спътник Пеги. На по-късни снимки екипът на учения не открил следи от Пеги. Може би спътникът се се сблъскал с други обекти и се е разрушил, а може и толкова да се е отдалечил от пръстена, че "Касини" вече не може да го види. Резултатите от работата си учените са представили на среща на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско.

За първи път "Касини" е забелязал смущения в пръстен А на Сатурн през 2006 година. По форма те напомнят "двулопатни витла" и се оставят от луни, които по размери са по-големи от частиците, от които се състоят самите пръстени, но по-малки от спътници като Пан и Дафнис, които са си "разчистили територия" насред пръстена, пояснява РИА Новости.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3110 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини