Заснеха газовата опашка на кометата Лавджой (снимка)

  • 06 декември 2013 21:39

  • 2396
  • 0
Заснеха газовата опашка на кометата Лавджой (снимка)
©

Телескопът "Субару" помогна на астрономите да направят снимка на газовата опашка на новата комета Лавджой, открита тази година, съобщава сайтът на Националната астрономическа обсерватория на Япония.

Астрономите от Нюйоркския университет в Стоуни Брук заедно с японските си колеги и телескопа "Субару" заснеха газовата (йонна) опашка на кометата Лавджой (C/2013 R1). В момента на наблюденията кометата е била на 80 милиона километра от Земята и на 130 млн. км от Слънцето.

Тази комета е открита от австралийския астроном любител Тери Лавджой на 7 септември т.г. На 31 октомври телескопът "Субару" успя да я снима за първи път. От началото на ноември тази комета можеше да се види с невъоръжено око в Северното полукълбо, пише inews.bg.

Кометата Лавджой се приближи най-близо до Земята на 19 ноември, като се оказа на разстояние почти 60 млн. км от нашата планета. Сега кометата се намира в съзвездие Северна Корона. Тя ще се приближи на минимално разстояние до Слънцето на 22 декември.

C/2013 R1 не следва пътя на другата комета, открита от Лавджой на 27 ноември 2011 година – C/2011 W3. Изчисленията показваха, че на 16 декември кометата ще прелети на минимално разстояние от Слънцето – само 140 000 км от повърхността на светилото. Това е повече от 100 пъти по-близо от разстоянието между Слънцето и Меркурий, и два пъти по-малко от разстоянието между Земята и Луната.

Учените бяха сигурни, че кометата ще се изпари напълно още преди да достигне перихелия, но тя благополучно се размина със Слънцето и излезе от другата страна, което се превърна в сензация, припомня РИА Новости.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2396 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини