Мозъците на мъжете и жените са различни, но се допълват

  • 03 декември 2013 16:42

  • 2791
  • 1
Мозъците на мъжете и жените са различни, но се допълват
©

В мозъците на мъжете и жените има различни връзки, разкрива ново изследване, което подкрепя стереотипните представи за мъжко и женско поведение.

Тези схеми на мозъчните връзки показват фрапиращи разлики между мозъка на мъжете и жените, които помагат да се обясни защо мъжете се справят отлично с едни дейности, а жените - с други", каза професорът по радиология в медицинския факултет на Университета в Пенсилвания д-р Раджини Вирма, цитиран от АФП. Изследването е направено върху 949 души в добро здраве /521 жени и 428 мъже /. То показва, че при мъжете има по-голяма свързаност между предния дял на мозъка, където са центровете, отговарящи за координация на действията, и задната, където е малкия мозък - важен за интуицията.

Според мозъчните карти на мъжете, направени със скенер, връзките в тях показват, че структурата е такава, че да улесни обмена на информация между центъра за възприемане и този за действие. При жените има по-силна връзки между десния мозъчен дял, отговарящ за способността за анализи и обработка на информацията, и левия, където се намира центъра, отговарящ за интуицията. Това обяснява защо мъжете са по-способни да възприемат и изпълнят една единствена задача в даден момент, а жените - множество задачи и намиране на решения. Жените имат по-добра памет и по-голяма социална интелигентност, според авторите на изследването. По-интересното е, че анализ на данните от изследването показва, че мозъкът на мъжете и жените са във взаимовръзка на допълване.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2791 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.16 | 14:55

1
По тези съображения смесените паралелки при учениците показват по-добри резултати.Знанията и уменията на момичетата допълват тези на момчетата и обратното.В професии,които се смятат"женски или мъжки"е добре присъствието на срещуположния пол в интерес на работата.

Добави коментар

Водещи новини