ISON прелетя край Червената планета

  • 03 октомври 2013 09:59

  • 2070
  • 0
ISON прелетя край Червената планета
©

Марсианската орбитална сонда MRO направи първи снимки на кометата ISON, която във вторник се сближи на минимално разстояние до Червената планета, се казва в съобщение на сайта на камерата HiRISE, монтирана на борда на апарата.

Кометата C/2012 S1 (ISON) е открита през 2012 г. от руският астроном Артьом Новичонок и беларуския му колега Виталий Невски в обсерватория от мрежата ISON, пише inews.bg.

В края на ноември кометата ще премине на разстояние 1,16 млн. от Слънцето. В това време тя може да достигне яркостта на пълна Луна и да стане най-ярката за столетието. Във вторник вечерта ISON е прелетяла на минимално разстояние от Марс – 10,8 млн. км.

Още през август специалистите от НАСА решиха да проведат фотосесия на кометата с камерата с висока резолюция HiRISE на борда на MRO (Mars Reconnaissance Orbiter).

Тъй като обективите на камерата "гледат" към повърхността на Марс, учените обърнали апарата, а след това няколко пъти "прекарали" камерата по кометата, за да попадне тя в тясното полезрение на уреда HiRISE.

За решаването на тази сложна техническа задача се наложило дори временно да се прекъсне ретранслирането на данни от марсохода Curiosity, уточнява РИА Новости.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2070 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини