В Пловдив парното започва да охлажда

  • 29 август 2013 07:23

  • 1184
  • 1
В Пловдив парното започва да охлажда
©

Парното в Пловдив пусна и централно охлаждане. Символичен старт на първия такъв проект в България беше даден вчера. Той се реализира от пловдивската топлофикация, като първата сграда със система за централно охлаждане е районното кметство „Тракия“.

По проекта за централизирано топлоснабдяване се работи от 2011 г., обясниха от EV№ България Топлофикация. С реализацията му топлинната енергия, която се произвежда от новата когенерация на пловдивската топлофикация, се преобразува в енергия за охлаждане през летните месеци. Това преобразуване става посредством специални съоръжения, като водоохлаждаща кула и абсорбционната машина.

Централното охлаждане е приложимо в сгради с изградени централни вътрешни климатични инсталации за охлаждане. В различни случаи е възможно същата вътрешносградна инсталация, която се използва през зимата за централно отопление, да се използва през лятото за централно охлаждане. Предварителните калкулации сочат, че този начин на охлаждане се очаква да бъде между 20 и 30% по-евтин спрямо съществуващите технологии.

Последвайте канала на

Novini.bg
1184 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.08.29 | 10:24

1
Да бе, по-евтин в сравнение с климатик от супервисок клас с COP 5, който ще ти охлажда стаята с 200 вата ли? Друг път

Добави коментар

Водещи новини