Ползата от негативното мислене

  • 07 август 2011 20:51

  • 1824
  • 0
Ползата от негативното мислене
© Интернет
Могат ли очакванията ни за бъдещето да променят начина, по който помним миналото? Според ново изследване, публикувано в Журнала по експериментална психология, това е факт – когато очакваме да преживеем негативно събитие отново, споменът за неприятното преживяване е по-лош, отколкото е било то в действителност.

Изследователи от Нюйоркския университет и университета „Карнеги Мелън" провеждат седем експеримента, с които да определят как очакванията на хората оформят техните спомени, пише "Списание Осем".

В един от тестовете учените излагат 30 студенти на шума от прахосмукачка за 40 секунди. След това на половината от участниците е обявено, че се налага да чуят шума отново, а на останалите се казва, че проучването е приключило.
 
Всеки от участниците е помолен да определи колко неприятно е било преживяното. Студентите, които очакват да чуят шума отново, масово го намират за по-дразнещ и потискащ , от тези, за които „лошото е зад гърба им". Останалите експерименти, които включват отегчаващи и дразнещи влияния, дават същия резултат.
 
Според доктор Джеф Галак от Университета „Карнеги Мелън" това явление е защитен механизъм на човешката психика. Хората запомнят трудностите в по-лоша светлина, отколкото са били в действителност, така че ако им се наложи да ги преживеят отново, негативният опит се оказва по-малко болезнен отколкото е било очаквано. Всъщност, подготвени за най-лошото, ние страдаме по-малко, заключва доктор Галак.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1824 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини