Издирват самоличността на Мона Лиза (снимки)

  • 12 август 2013 15:01

  • 4156
  • 0
Издирват самоличността на Мона Лиза (снимки)
©

Изследователи, определящи се като арт детективи, отвориха в петък гробница във флорентинска църква в опит да отговорят на въпроса наистина ли Лиза Герардини е жената, позирала за портрета на Леонардо да Винчи "Мона Лиза", известен още като "Джокондата".

Идентичността на младата италианка, изобразена на може би най-прочутата картина в света, е и една от най-големите загадки в историята на изкуството. Не са малко тези, които опитват да я разгадаят, както и други, които ги обвиняват, че са аматьори и дори шарлатани, пише dnevnik.bg.

Поредният епизод от тази битка бе вдигането на кръгъл камък над фамилната гробница на флорентинския търговец на коприна от началото на ХVІ век Франческо ди Бартоломео дел Джокондо, съпруг на Лиза Герардини. Погребенията са правени под пода на базиликата "Сантисима Анунциата" и писателят и изследовател Силвано Винчети иска да вземе ДНК проби от костите на три жени. Историци описват, че госпожа Джоконда е прекарала последните си години в манастира "Сант Орсола", където също дирят останките й и през 2012 г. откриха 8 скелета.

Винчети, който ръководи и италианския Национален комитет за представяне на историческото и културно наследство, каза пред журналисти, че се надява поне едни от костите в тясната гробница зад олтара да имат кръвна връзка с музата на Леонардо да Винчи от времето, когато е рисувана картината (1503-1506). Не е изключено това да се окажат останките на сина й Пиеро и това да потвърди, че в "Сант Орсола" са намерени костите на майка му. Ако ДНК тестът потвърди, че е открит скелетът на Лиза Герардини, специалисти ще се опитат по черепа да направят реконструкция как реално е изглеждала жената. "Тогава ще знаем, че сме открили Мона Лиза", обяснява италианецът.

"Лиза е починала на 14 юли 1542 г. Ако останките съвпадат с това време, ще можем да направим ДНК сравнение с магията на науката и технологиите. Благодарение на връзката между майка и дете това ще ни позволи да научим дали сме открили Мона Лиза, казва Винчети. Специалисти в Лувъра смятат, че има достатъчно основания да се смята, че семейство Джокондо е поръчало портрета.

Отварянето за пръв път от 300 години на фамилната гробница е ключов момент от работата на екипа на Винчети, който през 2010 г. обяви, че е разплел мистериозната смърт през 1610 г. на друг прочут майстор - Караваджо, починал според изследователя от отравяне от оловото в боите му.

Според него, ако хората му успеят, светът ще получи отговор на три въпроса - дали Лиза Герардини е позирала за "Джокондата", дали модел е била друга жена, или просто Мона Лиза е плод на фантазията на твореца.


За фантазии - но този път на Винчети - говорят критиците му, особено в арт средите в Италия. Историкът на изкуството Томазо Монтанари казва, че изобщо няма сигурност, че съпругата на Джокондо е позирала за портрета. Освен това в "Сант Орсола" през вековете са погребани "стотици, ако не и хиляди" жени и граничи с невъзможното издирването на точно една от тях.

Монтанари коментира в местната преса, че Винчети дори не е изследовател, а сензацията му около Караваджо била само "много потискащ" опит да привлече повече туристи около 400-годишнината от смъртта му.

И експертите от Лувъра в Париж, където е изложена картината, също нямат високо мнение за Винчети. В миналото те са отхвърляли твърденията му, че на силно напуканата повърхност на портрета се виждали буквите LV (инициалите на Леонардо да Винчи), както и че може би художникът е използвал за вдъхновение младо момче.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4156 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини