Голям оброчен релеф на Зевс открит край Старосел

  • 05 август 2013 13:01

  • 5149
  • 2
Голям оброчен релеф на Зевс открит край Старосел
© Булфото

Голям оброчен релеф на античния бог на боговете - Зевс, е открит от археолозите на НИМ, които са на разкопки на връх „Кози грамади" в Северна гора, над с. Старосел.

Той е много по-голям от намерените до сега оброчни плочи и вероятно е централната икона на античния храм, коментира директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, пише news.bg.

В момента на изваждането на оброчния релеф археолозите са били озадачени от странна случка. Над тях започнал да кръжи огромен скален орел.

В античността Зевс често е изобразяван именно като скален орел и по-младите археоложки започнали да си шепнат, че бог Зевс е дошъл да види какви ги вършат археолозите със светилището му, разказва още Димитров.

Крепостта на връх „Кози грамади", изградена в VІ-V в. пр. Хр., е била столица на тракийско племе, обитаващо тази част на България в античната епоха. Прочутите гробници при с. Старосел са всъщност некрополът (гробището) на обитаващите града на върха тракийски аристократи.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5149 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
полубългарин

2013.08.06 | 11:16

2
Изумен съм от грешките в този сайт! Кажете само откога има планина Северна гора?! Старосел е разположен в подножието на Средна гора... Много слабо се представяте...

2013.08.06 | 11:16

1
ти си поне полубългарин, а тия тук са си направо извън всякакви биологични класации

Добави коментар

Водещи новини