Продават за 134 000 лв. резиденция на Живков край Русе

  • 30 юли 2013 08:08

  • 4661
  • 0
Продават за 134 000 лв. резиденция на Живков край Русе
©

Бившата резиденция на Тодор Живков в лесопарка Липник край Русе отива на търг, след като частен съдебен изпълнител я описа за публична продан.

Домът за гости се продава за 134 397 лв. Другите 2 сгради в комплекса още не се предлагат, защото текат съдебни спорове.

Резиденцията е част от описаните 32 имота на покойния бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Те са оценени на обща стойност 3 098 226 лв. Повечето са офиси и магазини в хотела му "Дунав плаза". Парите трябва да покрият завещаните борчове на наследника Пламен Михов.

Приживе бизнесменът получи Татовата вила след скандална заменка на 5 маломерни апартамента в новата част на хотела, който също е затворен заради задължения към "България лизинг" АД.

Сделката за резиденцията става на 25 ноември 2009 г., малко преди да спрат заменките на държавна за частна собственост. Така сграда с 2766 кв.м разгъната застроена площ е заменена срещу 400 кв.м жилищна площ. По документи пазарната оценка на резиденцията е 1 032 800 лв. с ДДС.

В края на м.г. Окръжният съд в Русе оправда бившия областен управител Мария Димова за заменката. Прокуратурата протестира решението и делото е във Великотърновския апелативен съд.

След като си получи бившите казарми от държавата, община Търговище иска да се върнат и детските лагери в Кранево, Атия и "Парка". Първите две и сега приемат летовници, докато "Парка" е затворена от години.

Кметството разполага с документи, че базите са изграждани със средства на Търговище, а сега се управляват от национално дружество към просветното министерство. Идеята на общината е лагерите да бъдат ремонтирани и към тях да се насочат с предимство ученици и граждани на Търговище.

Последвайте канала на

Novini.bg
4661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини