Кометата ISON ще окъпе Земята с космически прах

  • 25 юни 2013 08:48

  • 3182
  • 1
Кометата ISON ще окъпе Земята с космически прах
©

Голямо количество кометен прах може да попадне на повърхността на нашата планета след прелитането покрай Земята на ярката комета C/2012 S1 (ISON). Неговото изследване може да даде нови данни за природата на кометите, смята Лев Гиндилис от Астрономическия институт „Щернберг”, пише "МегаВселена".

Той и колегите му събирали метеоритен прах, попаднал на Земята след взрива в атмосферата на Челябинския метеорит. Според оценките на учените частици от това космическо тяло може да падат на повърхността в продължение на още две години – за частиците с микронен размер, и в продължение на три месеца – за частиците около 10 микрона.

„През януари 2014 г. покрай Земята ще премине ярката комета ISON, която ще посипе Земята с мощен поток от космически прах”, се казва в доклад на Гиндилис на конференцията в гр. Чербакул, посветена на Челябинския метеорит.

Кометата C/2012 S1 (ISON) е открита през септември 2012 г. от руския астроном Артьом Новичонок и колегата му от Беларус Виталий Невски на обсерватория в района на Кисловодск, влизаща в мрежата ISON.

През ноември 2013 г. кометата ще премине на 0,012 астрономически единици от Слънцето (една астрономическа единица е равна на разстоянието между Земята и Слънцето, или около 150 млн. км). В това време яркостта на кометата може да достигне яркостта на пълна Луна и е възможно да стане най-ярката за столетието. През декември кометата ще премине на минимално разстояние от Земята – около 0,4 астрономически единици.

„Частици от кометния прах ще достигнат повърхността на Земята след няколко месеца, а най-малките – няколко години след преминаването на кометата покрай Земята. Те ще може да се събират по цялата повърхност на планетата. И може да се изберат най-подходящите места, отдалечени от източници на техногенна прах (високопланински ледници и снегове, арктически райони, Антарктида), както и райони с повишена магнитна аномалия”, казва Гиндилис, цитиран от РИА Новости.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3182 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
daaaaa

2013.06.25 | 09:37

1
кометната баня,голям кеф........

Добави коментар

Водещи новини