Появиха се гигантски гъби в Родопите

  • 22 юни 2013 17:11

  • 5116
  • 1
Появиха се гигантски гъби в Родопите
©

Гъби-гиганти се появиха в Родопите след поредицата проливни дъждове и покачването на температурите. Само за ден в един от пунктовете за изкупуване на диворастящи деликатеси в смолянския квартал „Каптажа" бяха изкупени смръчкула - рекордьор, както и манатарка, тежаща 7 килограма.

Захарина Билянова, която изкупува различни видове гъби вече близо 20 години, коментира, че за първи път вижда смръчкула с подобни размери. Тя е с дължина от 25 см и тежи 220 г. Намерена е на връх Мечи чал, като късметлията е спечелил малко повече от 4лв. за находката си, тъй като килограмът върви 20 лв., съобщава "Марица".

Манатарката пък е намерена от туристи в района на „Смоляски езера". Особеното в случая е, че общо 7 гъби са израснали в общ мицел, като близнаци. Теглото е около 5кг., като най-тежката е 1300 г. Късметлията е взел 12 лв., тъй като две от гъбите са били първо качество, което се изкупува по 8лв. килото, а второто качество - 3 лв.

От началото на юни популацията на гъбите в Родопите се развива мощно, като на ден се изкупуват десетки килограми. Безработни смолянчани, както и пенсионери с лекота си изкарват по 20-30 лв., а опитни гъбари стигат до 100 лв. на ден. В момента се изкупува и пачи крак по 4 лв. килограма, както и челядинка за 6лв. килото. Това е рекордна цена за ливадната пролетна гъба, от която в последните години не се срещат сериозни количества, заради липсата на наторяване по пасищата.

Последвайте канала на

5116 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.06.25 | 08:03

1
Венче, иди ги обери ма ти си падаш по гъбките с масло, а и си в кондиция в тая жега

Добави коментар

Водещи новини