3D филм подобрил зрението на човек с увреждане по рождение

  • 17 юни 2013 21:32

  • 1582
  • 1
3D филм подобрил зрението на човек с увреждане по рождение
©

Университетски професор, който от рождението си страда от увреждане на зрението, което засяга способността му за дълбочинно възприятие на обектите, които вижда, твърди, че зрението му значително се е подобрило, след като гледал 3D филм, разказва британският "Гардиън".

Брус Бриджмън, професор по психология в университета в Санта Круз, Калифорния, имал слаба "дълбочина" на зрението, докато не гледал "Изобретението на Хюго" на Мартин Скорсезе на 3D кино през февруари 2012 г.. Веднага усетил, че успява много по-добре да вижда обектите в дълбочина и ефектът от това продължил дълго, след като напуснал киносалона, пише dnevnik.bg.

"Изведнъж нещата започнаха да подскачат към мен", разказва Бриджмън пред CNN, допълвайки, че това предизвикало еуфория в него. Професорът разказва, че допреди това виждал нещата "на теория триизмерни, но с усещането, че са по-плоски". Той разказва още, че не осъзнавал разликата, докато не започнал да гледа "в правилно стерео", или с други думи да вижда една картина от това, което двете отделни очи възприемат като образи.

Невъзможно е да се докаже научно, че самият филм или 3D форматът са подобрили зрението му, но човекът се надява историята му да помогне на други хора с подобно увреждане на зрението, които с месеци тренират очите си, да опитат, за да видят дали това ще има ефект и върху тях.

Според учените 3D киното е помогнало на Бриджмън в случая, като е изиграло ролята на силна тренировка за очите му, които имат проблем с това да създават образ в дълбочина, тъй като картината, която идва от двете отделни очи, не се синхронизира добре като краен резултат в мозъка му.

Пол Харис, гост професор в колежа в Мемфис, Тенеси, казва, че според него определено 3D филм би помогнал на някого с незначителни проблеми в зрителната система, но като като цяло допълва: "И все пак не бих предписал филм."

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1582 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ейй, мършии

2013.06.18 | 01:46

1
Филмът във Великобритания излиза на 2-ри декември ..... обикновено филмите се прожектират 4 до 6 седмици (заради премиерите на следващите) ..... странно как го е гледал февруари ..... дотогава сигурно филмът е бил свален от екран ......

Добави коментар

Водещи новини