Комикс представя Стивън Хокинг като супергерой

  • 30 май 2013 09:12

  • 1528
  • 0
Комикс представя Стивън Хокинг като супергерой
©

Живата легенда Стивън ХокингСтивън Хокинг Професор Стивън Уилям Хокинг (на английски: Stephen William Hawking) е английски физик. До 2009 г. е Лукасов отдавна е достигнал статута на супергерой в очите на много научни фенове, а сега животът и идеите му са представени под формата на комикс, пише Huffington Post.

„Stephen Hawking: Riddles of Time & Space” разказва за живота на физика от ранните му години в Кеймбридж и борбата с разрушителното заболяване, през академичните му постижения до днешната световна слава, пише сп. "Обекти".

Днес 71-годишният физик е смятан за един от най-великите умове в науката след Алберт Айнщайн. Той значително е обогатил познанията ни за Вселената в последните няколко десетилетия. Неговата съвместна работа с Роджър Пенроуз помага да се обединят теорията за относителността на Айнщайн и квантовата механика. Той изучава черните дупки и прави научен пробив с теорията, че тези космически чудовища действително излъчват слаба радиация.

Същевременно животът на Стивън Хокинг е непрекъсната борба.
На 21-годишна възраст е диагностициран с амиотрофична латерална склероза. Впоследствие болестта не само го обездвижва, но и го прави неспособен да говори. Днес той общува с помощта на компютър, който разчита трептенията на мускулите на лицето му и ги превръща в думи, изречени с механичен глас.

„Самата идея да направим увлекателен комикс, в който главният герой е по същество неподвижен, е доста голямо предизвикателство, но мисля, че ключът към това да го направим интригуващ, беше възможността да проникнем в ума му (един от най-великите на нашето време) и да покажем някои от най-абстрактните му идеи визуално и динамично,” казва художникът Зак Басет.

Една от сцените, която разказва теорията на Хокинг за черните дупки, го поставя в диалог с Айнщайн, пресъздавайки прочутата фреска от Сикстинската капела: Хокинг е представен като Адам, а Айнщайн играе ролята на Бог.

Комиксът е написан на Майкъл Лент и Браян Маккарти, публикуван е единствено в е-формат, а издателство е „Bluewater”.

Авторите споделят, че това, което най-много ги вдъхновява в техния герой, е острия му хумор. Любимият им цитат: „Забелязал съм, че дори хората, които твърдят, че всичко е предопределено и не можем да направим нищо, за да го променим, се оглеждат преди да пресекат пътя.”

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1528 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини