Девет години британец се мислил за зомби

  • 28 май 2013 10:00

  • 1928
  • 1
Девет години британец се мислил за зомби
©

Мъж от Великобритания е страдал от рядка мозъчна болест, която го карала да мисли, че е мъртъв, съобщава списанието New Scientist. Пред изданието мъжът споделя, че в продължение на девет години се е смятал за зомби и прекарвал голяма част от времето си в гробище, защото чувствал, че там му е мястото, пише 24 часа.

Греъм страдал от синдрома на Котар, който е известен още като „синдром на ходещия труп". Хората, които са засегнати от това рядко заболяване, усещат части от тялото си като унищожени, мъртви или липсващи.

„Много е трудно да се обясни. Сякаш мозъкът ми не съществуваше. Казвам на лекарите, че нищо не може да ми помогне защото нямам мозък", разказва Греъм. Той смята, че мозъкът му е спрял да функционира след неуспешен опит за самоубийство преди девет години.

Това депресивно състояние се среща изключително рядко. Повечето академични работи, посветени на синдрома, се ограничават до единични случаи. Едни умират от глад, като смятат, че не им е необходимо повече да ядат. Други се опитват да се избавят от собственото си тяло с киселина, за да престанат да бъдат „ходещи мъртъвци".

Опитите на лекарите да се разберат с Греъм с помощта на логиката не довели до нищо дълго време. Той говорел, дишал, живеел, но не можел да разбере, че това свидетелства за съществуването и жизнеспособността на неговия мозък. "Това само ме дразнеше. Не знам как може да говориш или да правиш нещо, без да имаш мозък, но доколкото можех да преценя, аз нямах такъв."

Смаяните лекари най-накрая го изпратили при Адам Земан, невролог от университета в Екстер, и Стивън Лаурейс от Лиежкия университет в Белгия.

"Той наистина е необикновен пациент", казва Земан. Това, в което вярвал, според учения е метафора на отношението му към света - той сякаш се намирал между живота и смъртта, нищо не го трогвало.

Според британското издание „Сън" учените са успели да излекуват Греъм след месеци лечение и той вече не усеща мозъка си като мъртъв.

Последвайте канала на

Novini.bg
1928 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kingri

2013.10.01 | 17:57

1
oooooo qkoooo

Добави коментар

Водещи новини