С кораб и самолет броят делфините

  • 28 май 2013 07:03

  • 1386
  • 2
С кораб и самолет броят делфините
©

С украински кораб и самолет с италиански пилот ще бъде проведена научно-изследователска експедиция за преброяване на делфините по българското, румънското и украинското крайбрежие, пише "Новинар".

На последното си заседание в сряда служебният кабинет прие решение за пребиваването на украинския изследователски кораб ТORI в нашите екваториални води през юли.

Очаква се акцията по преброяването на защитените бозайници да продължи 18 дни, обясни гл.ас.д-р Виолин Райков, който е морски еколог от Института по океанология към БАН във Варна.

По думите му това е първото подобно изследване от близо 40 години насам. Извършва се по мегапроект, иницииран от Европейския съюз на стойност 400 хил. евро.

На борда на кораба под украински флаг ще има пъстър екипаж - по двама експерти от България и Румъния, четирима от Украйна и един от Италия.

Италиански пилот ще управлява и специалния самолет за наблюдение от въздуха, който освен с прозрачни илюминатори, ще има и стъклен под, за да се обхване по-мащабна водна територия.

Според Райков българските рибари не убиват целенасочено делфините. Той уточни, че морските бозайници нанасят щети на основния поминък по крайбрежието, тъй като късат даляните и ги оставят без всякаква плячка.

Често делфините намират смъртта си, като се заплитат в мрежи за калкан.

Тази година обаче не е намерена нито една жертва в рибарските мрежи по нашето Черноморие, категоричен беше експертът. Сред причините делфините да умират е още бактериалната пневмония. Те често страдат и от морбили, казаха още ветеринари.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1386 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Marianne

2013.07.22 | 13:32

2
Imerspsive brain power at work! Great answer!
Valery

2013.07.19 | 13:23

1
This arltcie went ahead and made my day.

Добави коментар

Водещи новини