68 мъртви делфина по Черноморието

  • 07 септември 2012 10:13

  • 1458
  • 0
68 мъртви делфина по Черноморието
©

Над 68 са намерените мъртви делфини това лято по плажовете от Бяла до Царево. Това е обобщената статистика за тази година, разпостранена от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, съобщава Бургас Инфо.

Само през август сигналите за мъртви делфини са били тридесет. Екземплярите са от видовете афала, муткур и обикновен делфин. Труповете са намирани във всички крайбрежни общини в териториалния обхват на инспекцията.

Трите вида черноморски делфини – обикновен делфин, муткур и афала са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри. Причинената жестокост или умишлено умъртвяване на грънбначни животни се преследва по Наказателния кодекс.

Не са малко и сигналите за пострадали птици. От инспекцията припомниха, че поради започналата есенна миграция много млади птици, които не са добре укрепнали, претърпяват злополуки. Изпратени са за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора общо 26 бедстващи птици, от които 11 бели щъркела, 4 градски лястовици, 3 бързолета, 3 чухала, 2 керкенеза, 2 щиглеца, къдроглав пеликан.

През август са извършени четири проверки по сигнали за използване на екзотични животни за атракция и правене на снимки в централна градска част на градовете Китен, Приморско и Созопол във вразка със спазване изискванията на Конвенцията CITES. Задържани са два екземпляра от вида зелена игуана и са дадени предписания за предоставяне на документи за произход. До изтичане срока на предписанието животните са настанени в спасителен център Зоологическа градина - София.

През юни при извършена проверка в курортен комплекс Слънчев бряг по сигнал за излагане на маймуна като атракция е съставен акт на собственика на животното за нарушение на Закона за защита на животните. Екземплярът – малка маймуна от вида Зелена морска котка на възраст около 7 месеца, е отнет и настанен в зоопарка в гр. Кнежа. Съгласно Закона за защита на животните, частни лица нямат право да внасят, придобиват, продават, притежават и отглеждат полумаймуни и маймуни от разред Примати, считано от 31.01.2008 г. Законът допуска изключения само за зоологически градини и спасителни центрове. В останалите случаи маймуните се отнемат в полза на държавата и се настаняват в посочените места /зоологически градини или спасителни центрове/. Освен изземване, се налага глоба от 2 000 до 3 000 лева.

През юли експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас иззеха изложени в Поморие препарирани екземпляри от защитени видове при съвместна проверка с представители на Българска Фондация “Биоразнообразие”, БДЗП и Регионален музей Бургас. В заведение за хранене са намерени две мечи кожи, кожа от дива котка, препарирани дива котка, скален орел, бухал, мишелов, забулена сова и нощна чапла. За такива нарушения се налагат глоби от 100 до 5 000 лева за физически лица и от 500 до 10 000 лева за юридически лица и еднолични търговци. Законът предвижда отнетите в полза на държавата мъртви екземпляри да бъдат предоставяни на учебни заведения или музеи за попълване на сбирките им.

Последвайте канала на

Novini.bg
1458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини