Флайборд - полети високо, гмурни се като делфин (видео)

  • 20 май 2013 18:01

  • 5835
  • 0
Флайборд - полети високо, гмурни се като делфин (видео)
©

Едно от най-новите водни забавления се нарича флайборд (Flyboard). Всички любители на екстремните усещания могат да се насладят на до 8 метра летене над водата, гмуркане като делфин, водни салта и други забавления, пише actualno.com.

Много хора по цял свят се вманиачиха по водния спорт още миналата година. Негов основоположник е французинът Франки Запата. Той е дългогодишен джет ски шампион в европейски и световни състезания и собственик на компанията за дизайн и производство на джетове Zapata Racing. “Исках да направя нещо, което обединява всичките ми страсти – джетове, ски, сноуборд и акробатични скокове”, споделя самият той. 2011 година изобретението му вече е било напълно готово.


По-малко от година след появяването на флайборда се организира и първият световен шампионат, провел се миналия октомври в Доха.

Основните части на флайборда са борд, чифт обувки тип уейкборд, накрайници с дюзи и маркуч, който свързва джета към флайборда. През маркуча водната струя, идваща под налягане от джета, се пренася към борда с обувките, като това позволява задържането на трениращия над водата.

Дюзите под краката осигуряват 90% от мощността на струята, което дава възможност да се извършват свободни движения, а посоката им зависи от наклона на краката. Останалите 10% от нея минават през алуминиевите накрайници с дюзи, прикрепени към ръцете, поддържайки баланса подобно на карането на ски. Така човек може да оформя различни фигури и салта във въздуха над водата, да изскача от нея като делфин и да се гмурка, летейки от няколко метра височина.



Според създателя на флайборда уредът е много интуитивен и човек изключително лесно може да се научи да го управлява.

Флайбордът е доста скъпа играчка. В Щатите цената на базовия модел е 6500 долара, а комплектът за електронно управление струва допълнително 1850 долара. Цените на отделните накрайници и адаптери варират между 600 и 100 долара. Още 350 долара е цената на курса за управление на флайборд, през който задължително трябва да мине всеки, който иска да го притежава.

Флайборд може да се управлява с почти всички модели джетове, с помощта на адаптер. Размерите на обувките на флайборда са от 38 до 45-и номер.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5835 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини