"Хъбъл" засне кометата ISON

  • 25 април 2013 16:21

  • 2984
  • 0
"Хъбъл" засне кометата ISON
©

Потенциално най-ярката комета на столетието – ISON, бе заснета от космическия телескоп „Хъбъл”. Обработката на снимките показала, че ядрото на кометата е с размери около 5-6 километра, а газовата обвивка се простира на 5000 километра, което е 1,2 пъти колкото ширината на Австралия, съобщава НАСА.

Кометата C/2012 S1 (ISON) е открита на 21 септември 2012 година от руския астроном Артьом Новичонок и колегата му от Беларус Виталий Невски на обсерватория в района на Кисловодск, влизаща в мрежата ISON.

През ноември 2013 г. кометата ще премине на разстояние 0,012 астрономически единици от Слънцето (една астрономическа единица е равна на разстоянието от Земята до Слънцето, или около 150 млн. км). В това време яркостта й може да достигне тази на пълната Луна и е възможно тя да стане най-ярката за столетие, пише "МегаВселена", позовавайки се на "РИА Новости".

Както всички комети C/2012 S1 (ISON) представлява „парче мръсен лед” – смес от лед, замръзнали газове и прахови частици. При приближаване към Слънцето ледът започва да се изпарява, а около ядрото се появява газово-прахова обвивка – кома, и опашка, която може да се простира на милиони километри, а самата комета става значително по-ярка.

Сега ISON още не се вижда с невъоръжено око – тя се намира на разстояние малко по-близо от орбитата на Юпитер. Но на снимките, които „Хъбъл” направил на 10 април, се вижда, че дори на такава дистанция кометата е доста активна – изхвърля прахови струи (джетове), а праховата й опашка се простира на 92 000 километра.

Предварителните оценки сочат, че размерът на ядрото на ISON е от 4,8 до 6,4 километра, което е сравнително малко – една от най-ярките в историята комети Хейл-Боп е имала ядро с размери 60 километра, а Халеевата – 15 на 8 километра. Докато една от много ярките комети – Лавджой, която през декември 2011 г. беше сравнявана по яркост с Венера, е била с ядро само 500 метра.

В близките седмици специалистите ще продължат наблюденията с „Хъбъл”, за да изяснят химичния състав на ISON.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини